Konono N1

Likembé (Konono N°1)Drie elektrische duimpiano's (ofte likembés), doe-het-zelf microfoons op basis van oude auto-onderdelen, een handgemaakte houten mengtafel aangesloten op tiendehandse megafoon versterkers, voeg daar nog wat potten-en-pannen-percussie, zang en dans aan toe en je hebt het eigenzinnige recept van Konono N°1. Hoe mag zoiets dan wel klinken? Wel, vriendelijk en gedienstig als we zijn, kunnen we u een geluidsfragmentje en zelfs een stukje video serveren.

Doe-het-zelf microfoon en mengtafel van Konono N°1Het verhaal van het Congolees instituut gaat ondertussen al 25 jaar terug, maar Konono N°1 stond pas het laatste jaar enorm in de belangstelling. Ze waren dit jaar te gast op veel wereldmuziekfestivals (waaronder ook op de zaterdag-editie van Couleur Café), en de vele media aandacht heeft hun zelfs een nominatie op de BBC World Music Awards opgeleverd. En bij toeval ;-) trakteert Club Tropical ons deze week op een live fragment van Konono N1 op het Cactus festival.

Konono N°1 / CongotronicsDe recente belangstelling voor Konono N°1 heeft uiteraard veel te maken met het feit dat ze dit jaar voor het eerst een plaat hebben uitgebracht. Konono N°1 werd de eerste plaat in de Congotronics serie van Crammed discs. Zelf heb ik het plaatje niet liggen, maar daar zal een dezer wel eens verandering in komen. Goed nieuws trouwens voor de liefhebbers van traditionele self-made elektrische geluiden uit de buitenwijken van Kinshasa: Congotronics 2 is net uit op CD mét bonus DVD. De video-voorsmaakjes van Sobanza Mimanisa, Masanka Sankayi en Basokin krijg je er van ons gratis bovenop!

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?