Staff Benda Bilili - Très Très Fort

Staff Benda BililiJe kunt je stilaan beginnen afvragen waar hij ze blijft halen, want na ons eerder al verrast te hebben met Konono N°1 en Kasaï Allstars, stelt Vincent Kenis ons nu Staff Benda Bilili voor. Het verhaal achter deze band leest als een filmscenario. De "handicapés", meestal polioslachtoffers die zich voortbewegen in al dan niet gemotoriseerde driewielers, hangen al sinds jaar en dag rond in de wijk bij de zoo van de Kongolese hoofdstad Kinshasa. Omdat ze al sinds de jaren zeventig vrijgesteld zijn van het betalen van belastingen, komen de handicapés meestal aan de kost door het transporteren van allerlei spullen over de rivier tussen Kinshasa en Brazzaville.

In het najaar staan ze normaal gezien ook in België op het podium, maar wie zijn nieuwsgierigheid zolang niet op de proef kan stellen kan zich nu al het op het Crammed label verschenen album Très Très Fort aanschaffen. Check daarop ook zeker eens de bonusvideoclip Staff Benda Bilili: A Presentation waarin u in enkele minuten het verhaal achter de band te zien krijgt. Staff Banda Bilili staat voor funky, groovy rumba's en met hun teksten over het alledaagse leven in de hoofdstad beschouwen ze zichzelf als journalisten van de straat. En dan is er tenslotte nog het geluid van de satongé. Dit instrument is een uitvinding van Roger, een straatjongen die door de groep geadopteerd werd en al snel uitgroeide tot een waar muzikaal genie op zijn instrument dat bestaat uit niet meer dan een conservenblik en een stuk elektriciteitskabel! Wij zijn alvast overtuigd dat dit een van de ontdekkingen van 2009 wordt!

Update: ze staan inderdaad in het najaar op Belgische planken, en wel op 27 november in het Zuiderpershuis (Antwerpen) en op 11 december in de Botanique (Brussel). Gaat dat zien!

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Goed nieuws: live klinkt de muziek van Staff Benda Bilili nóg beter. Op 27 november kunt u deze ‘ontdekking van 2009’ tijdens een spetterend optreden live meemaken in het WCC Zuiderpershuis!

Wanneer: vr 27/11/09 – 20u30
Prijs: 15 euro vvk / 18 euro kassa
Waar: WCC Zuiderpershuis, Waalse Kaai 14 – 2000 Antwerpen
Reservatie en info: 03-248.01.00
Mail: res..@zuiderpershuis.be
Wereldculturencentrum Zuiderpershuis (website) | 11 augustus 2009
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?