Blinde liefde op het AB podium

Amadou et MariamHoewel het concert van Amadou et Mariam niet uitverkocht was, liep de AB vanavond aardig vol. Sinds hun laatste plaat Dimache à Bamako (in samenwerking met muzikale duizendpoot Manu Chao) kunnen ze op uitgebreide media aandacht rekenen en dat zal dan ook de metteen de reden zijn voor het bijzonder heterogeen publiek dat vanavond naar Brussel afzakte. Je hoort me niet zeggen dat die media aandacht onterecht is, want het blind Malinees koppel brengt eerlijke en eenvoudige songs recht uit het hart die in het hoofd en de heupen blijven steken.

Zo ook deze avond in de AB. Onder luid applaus trad het keurig uitgedost koppel (met uniforme zonnebrillen) aan, micro's en gitaar werden aangereikt en met de gevleugelde woorden "Est-ce que ça va? Alors, Ivo, on y va!" staken ze van wal met La fête au village. Opwarming is duidelijk niet aan hun besteed, want ze gingen als een swingende trein door hun set. Pareltjes als Dimanche à Bamako, Coulibaly en La Réalité werden als super-hits van super-sterren onthaald. Een romantische noot vergezeld van uitgebreide liefdesverklaringen kunnen uiteraard niet ontbreken: de Malinese Nicole en Hugo als je wil, maar dan met nóg betere kostuums en net iets swingender. ;-) Het gitaartalent van Amadou had ik blijkbaar onderschat — de man kan er wat van — en samen met de uitstekende djembe partijen mondde menig morceau uit in een opzwepend feestje. Het publiek leek onverzadigbaar en tot drie maal toe werden de twee chansoniers terug op het podium geroepen.

Eén ding moet mij toch van het hart. Op één na had het koppel uitsluitend blanke muzikanten meegebracht: een jonge hippe toetsenist, een weldoorvoede ruige drummer en een bassist/gitarist op (witte) kousevoeten met brits beatlekopke. Die laatste deed bovendien nét iets te veel zijn best, maar paste eigenlijk helemaal niet in het plaatje. Jammer. De stralende en getalendeerde percussionist daarentegen won probleemloos de harten van het publiek.

Een fototoestel krijg je jammergenoeg niet makkelijk de AB binnengesmokkeld, dus geen foto's noch filmpjes deze keer. Wel kunnen we jullie trakteren op het integraal concert van Amadou et Mariam op WOMAD 2005 (met dank aan de sympathieke mensen van BBC Radio 3).

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?