Mamady Ke´ta & Sewa Kan - Hakili

Mamady Keïta & Sewa Kan - HakiliMamady Keïta & Sewa Kan (Couleur Café 2009)In 2009 vierde de Guinese djembe-maestro Mamady Keïta de 50ste ver­jaar­dag van zijn muzikale carrière met een uitgebreide Europese tournee die ook op Couleur Café halt hield. Sinds Keïta in Brussel verzeild geraakte werd hij kind aan huis op het kleurrijke Brusselse stadsfestival en ook op de 20ste Couleur Café editie zette hij, geruggesteund door zijn trouwe backing band Sewa Kan, een memorabel concert neer. Met zijn recentste album Hakili poogde de djembefola die jubileum­tournee vast te leggen op CD én DVD.

Al is Hakili een onmiskenbare verdienstelijke poging, het blijft een aartsmoeilijke opdracht om een wervelende percussie-act in een boeiende plaat te gieten. Het leeuwenaandeel van het live materiaal op de CD is opgenomen tijdens het Festival Terre de Couleur in Frankrijk. De uitgebreide bezetting van Sewa Kan, inclusief koraspeler, balafonspeler, fluitist en saxofonist geeft het geheel een melodieuze boost die op plaat onmisbaar is. Die balans tussen melodie en percussie is wat ons betreft het meest in evenwicht op Sara Kenyi.

De live DVD van het concert op (het even­eens Franse) Jazz sous les Pommiers festival is dan ook een welkome metgezel van de CD — zo hoeft u de aanstekelijke danspartijen en de hemelsbrede glimlach van Mamady Keïta niet te missen. Onbegrijpe­lijker­wijs kreeg de band op dit festival een zittend publiek voorgeschoteld, al lijkt dat halverwege het concert alsnog goed te komen.

Dé manier bij uitstek om van het pure vakmanschap van Mamady Keïta en de zijnen te genieten is en blijft een concert, waar je de slagkracht tot in je maag kunt voelen en het rond­vliegend zweet kunt ruiken. Het toeval wil dat dit je in de komende dagen en weken van op de eerste rij kunt meemaken:

Mamady Keïta & Sewa Kan (Couleur Café 2009)Mamady Keïta & Sewa Kan (Couleur Café 2009)  op 5 november in het Cultureel Centrum Namen
op 6 november in het Cultureel Centrum Ter Vesten (Beveren)
op 10 november in het Cultureel Centrum Kortrijk
op 19 november in het Palais des Beaux-Arts de Charleroi
op 20 november in het Cultureel Centrum Leopoldsburg
op 24 én 25 november in de Molière (Brussel)
op 26 november in het Cultureel Centrum Belgica (Dendermonde)
op 5 december in het Cultureel Centrum Doornik

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?