Couleur Café 2009 - zaterdag

Vuurwerk (Couleur Café 2009)Couleur Café 2009Dag twee van de driedaagse wereld­muziek hoogmis in hartje Brussel. Ergens in de namiddag ontwaakt Couleur Café langzaam onder een stralende festivalzon. Zodra de kleurrijke festival­gangers op het Tour & Taxis terrein binnen­stroomden kon het multi­culturele feest beginnen. Net zoals vrijdag konden we op zaterdag ook weer aan de verlokkingen van kleurrijke kraampjes, rand­animatie, de grote en kleine Rue de bien manger en verraderlijke cocktails weerstaan en kozen resoluut voor de muziek. Ons concertspoor slingerde wederom tussen het Titan, Univers en Fiesta podium en wat we daar aan fijne ontdekkingen en oude bekenden tegenkwamen willen we allerminst voor onszelf houden.

Skatalites (Couleur Café 2009)Skatalites (Couleur Café 2009)Gori Ka Dance Orchestra (Couleur Café 2009)
Gori Ka Dance Orchestra (Couleur Café 2009)Oi Va Voi (Couleur Café 2009)Oi Va Voi (Couleur Café 2009)
De dag begon alvast ijzersterk met de legendarische skank-ers: The Skatalites. Ontstaan in 1964, her­enigd in 1983, opnieuw uitgevonden in 1999 en nog steeds springlevend in 2009: authentieke, oer­dege­lijke ska mét de glimlach. Genieten! In de Fiesta tent stootten we op een feestje van een heel ander allooi. Gori Ka Dance Orchestra brengt met een zeven­tien­koppig orkest (inclusief dansers en danseressen) Bollywood tot leven. Muzikaal niet zo direct mijn ding, maar wel een streling voor het oog. Nog meer oogstrelende señoras vonden we op de planken van de Univers tent. Op Festival Mundial hadden we Oi Va Voi zo goed als mislopen, maar op Couleur Café liep onze planning meer geölied. De Britse band rijmt yiddische invloeden perfect met modernere elementen en weet dat ook met overtuiging te brengen. Eentje om in de gaten te houden.

Bibi Tanga (Couleur Café 2009)Cubanismo (Couleur Café 2009)Cubanismo (Couleur Café 2009)
Alpha Blondy (Couleur Café 2009)Alpha Blondy (Couleur Café 2009)Alpha Blondy (Couleur Café 2009)
Terwijl de Oostendse rocker Arno het publiek aan de Titan stage bezweerde, gingen wij verder op zoek naar tropische muziek­jes. De woorden afro-funk in het CC programma­boek­je deden ons al gelijk watertanden, al kwamen we bij Bibi Tanga toch van een kale reis terug. Tweede poging in de Univers met Cubanismo, een stel oude rakkers uit het land van Fidel. Klinkt bekend? Absolument. Hoewel velen de vergelijking met Buena Vista Social Club schuwen, vind ik toch dat ze uit exact hetzelfde vaatje — dat trouwens stillaan leeg aan het geraken is — tappen. Kopie of niet, hun chachachá en charanga klonk behoorlijk warm & aanstekelijk. Voor de derde en goeie poging moesten we bij de gigantische boombox zijn. Alpha Blondy, de hogepriester van de Afrikaanse reggae ging er met het hoogtepunt van de dag lopen. Samen met Che op zijn vest zette hij weer een meesterlijke set Ivoriaanse reggae neer.

Mamady Keïta & Sewa Kan (Couleur Café 2009)Mamady Keïta & Sewa Kan (Couleur Café 2009)Mamady Keïta & Sewa Kan (Couleur Café 2009)
Emir Kusturica (Couleur Café 2009)Magic System (Couleur Café 2009)Magic System (Couleur Café 2009)
Tot onze vreugde troffen we terug een volbloed Afrikaanse act aan op de Univers planken. Meester­percussionist Mamady Keïta demonstreerde met een brede glimlach en evenveel force hoe een djembe in Guinée gehanteerd wordt. Samen met de muzikale onder­steuning en danseressen van Sewa Kan voltrok zich een waar spektakel voor onze neus. Op de Titan stage minder spektakel, oftewel een niet zo bijster geslaagd circus onder leiding van Emir Kusturica, die wat ons betreft meer talent heeft als film­maker. Kort daarop werd naar goede traditie het schouwspel verder gezet met een streep vuurwerk. Wat naadloos aansloot bij het muzikale vuurwerk van de Ivoriaanse hofleveranciers van de zouglou: Magic System. Ze hadden het op de heupen van het nog lang niet vermoeide Couleur Café publiek gemunt: Bouger Bouger!

Couleur Café 2009 coverage op tropicalidad.be | verslag vrijdag | verslag zaterdag | verslag zondag

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
alpha blonde vond ik oersaai maar die muziek ligt me niet, Oi va Voi vond ik dan weer uitermate schitterend energiek en sexy (van ver toch)
akkoord wat die dronkenmans balkanhoempapa betreft en ja shameboy was een leuke afsluiter van mijn avond ;-)
jeronimo (website) | 30 juni 2009
Schitterend verslag, ook dat van vrijdag. Je merkt dat je met kennis van zaken spreekt. In tegenstelling, helaas, tot de verslagen in onze “kwaliteitskranten”, ik vond die ondermaats.
Marc | 30 juni 2009
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
het doet me veel plezier zulks te mogen lezen, zeker ik nu opnieuw duchtig aan het sleutelen ben aan het volgende festivalverslag. mercie, marc!
pieter | 30 juni 2009
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
En jullie vergeten nog Lowdjo’s Tropical Balkan Bass-set in de Dance / Club, het publiek werd wild en bleef maar schreeuwen voor meer.. check de video van Lowdjo op Youtube!
Lowdjo (website) | 6 juli 2009
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
met de titan, univers en fiesta stage hadden we op couleur café al meer dan onze handen vol, dus zijn we niet tot in de dance club geraakt… maar blijkbaar hebben ze daar ook een vurig feestje gehouden.
pieter | 6 juli 2009
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?