Bombino - Agadez

BombinoBombino had de naam van een hardcore reggaetonartiest kunnen zijn, maar is in feite het pseudoniem van de jonge Toearegmuzikant Omara Moctar die van het Cumbancha label de kans kreeg om op hun sublabel Cumbancha Discovery zijn kunsten wereldkundig te maken. Bombino (een verbastering van het Italiaanse "bambino" of "jongetje") groeide op in Agadez, een stadje op de karavaanroute in centraal Niger. Zoals de meeste Toeareg, kwam ook Bombino in Algerije en Libië terecht en het was daar dat hij zijn eerste elektrische gitaar in handen kreeg, een instrument dat in Niger trouwens lang verboden bleef wegens te reactionair. Als zijn grootste invloeden citeert Bombino graag Jimi Hendrix, Mark Knopfler en natuurlijk Tinariwen.

Zijn carrière kwam in een serieuze stroom­versnelling terecht nadat hij in 2009 film­maker Ron Wyman ontmoette. Die was zodanig onder de indruk van Bombino dat hij hem prompt een hoofdrol in zijn docu­mentaire Agadez, The Music And The Rebellion aanbod en ook dit album hielp produceren. We geven hem daarbij absoluut geen ongelijk; Agadez staat als een huis en Bombino is duidelijk een natuurtalent op de gitaar. De woestijn blijft verbazen!

Twee voorsmaakjes (waaronder één gratis download) uit Agadez vind je op bandcamp.com en ook de video-preview hiernaast zal menig desert blues liefhebber doen watertanden. Enjoy!

www.cumbancha.com | www.bombinoafrica.com | www.zerogravityfilms.com

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?