Zita Swoon Group - Wait for me

Zita Swoon Group - Wait for meDe muzikale en vestimentaire duizendpoot Stef Kamil Carlens was al langer gefascineerd door muziek van het zwarte continent, maar het was het Zuiderpershuis die voor het spreekwoordelijke duwtje in de rug zorgde. In 2010 door­kruiste Stef Mali en Burkina Faso met twee Canned Heat nummers op zijn iPod op zoek naar muzikale zielsverwanten en de wortels van de blues. In Bobo-Dioulasso ontmoette hij zangeres Awa Démé en balafonspeler Mamadou Diabaté Kibié — niet te verwarren met de land- en instrumentgenoten Mamadou Diabate en Kélétigui Diabaté (beter bekend als de balafon-speler van Habib Koité) — en het bleek te klikken. Af­ge­lo­pen jaar toerde hij met het Wait for me project langs Belgische en Nederlandse concertzalen en vanaf volgende week ligt het Afrikaans avontuur van Zita Swoon Group in de rekken van de betere platenboer.

Niet zonder enig scepticisme ging het album in onze virtuele cd-speler, maar de openingstrack Sababu — een nummer dat toch een aardige weg heeft afgelegd van ruwe demo tot de uit­ein­de­lijke album versie — getuigt van een vrucht­bare kruisbestuiving van de herkenbare bluesy Zita­sound en de twee griots uit Burkina Faso. De drijvende kracht van Kibié's balafon zien we in de rest van het album terugkeren, alsook het indrin­gen­de stemgeluid van Awa Démé, dat bij momenten aan het timbre van Mariam (van Amadou & Mariam) doet denken. De altijd voor een Afrikaans gitaar­riedeltje te vinden Simon Pleysier (ex-Wawadadakwa en Zeker Weten) zien en horen we ook met veel plezier in de line-up opduiken. De blues zit zowel in Stef Kamil als in de West-Afrikaanse muziektraditie diep geworteld, wat de symbiose van beide uiteraard stimuleert, al lijkt dat niet op elk nummer even goed te lukken. Gelukkig worden die mindere momenten naar achtergrond verdrongen door pareltjes als Taare en koesteren we de stille hoop dat een album als Wait for me weer heel wat muziekliefhebbers over de streep trekt en Afrikaanse muziek wat dichter bij het grote publiek brengt. Enkele previews van het album kun je op soundcloud.com vinden en het video-interview van cobra.be willen we jullie ook allerminst onthouden.

Tijdens de week van 27 februari doet Zita Swoon Group dienst als de weekband in De Laatste Show (Eén) en daarna presenteren ze drie maal hun nieuwe CD: op 2 maart in het Zuiderpershuis (Antwerpen), 4 maart in de AB (Brussel) en op 14 maart in Lotto Mons Expo (Bergen).


www.zitaswoongroup.be | www.crammed.be

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?