Ebo Taylor & Shakara United @ Trix

Ebo Taylor (Trix) — foto © Peter GeversTrix (Antwerpen)Het was alweer een poos geleden dat we u nog eens frontstage mee­namen voor een avondje tropisch muzikaal vertier. Een dubbel­concert met Shakara United (België) en Ebo Taylor (Ghana) in de Antwerpse Trix leek ons de ideale gelegenheid om uit onze winterslaap te ontwaken. Ons relaas van deze funky avond werd doorspekt met wat beeld­materiaal van Peter Gevers — waarvoor dank!

Shakara United (Trix) — foto © Peter GeversDe heren (en dame) van Shakara United baren binnenkort hun eerste langspeler en dus wordt vooral gefocust op nummers uit de tracklist van dat debuut­album. Voor­programma spelen is nooit gemakkelijk en het duurt dan ook tot het derde nummer, het Latin gekleurde Terra Prometida eer de eerste danspassen in het publiek een feit zijn. In het daarop volgende Women, Women, Women zorgt een te lang in djembe-percussie overgaand psychedelisch aandoend intermezzo voor een wat rommelig effect. Dat wordt echter meteen weer goed gemaakt met Music & Family waarin het geluid van de zware baritonsaxofoon van Stefaan Blancke lekker vet doorklinkt. Voor Kukunanatzi wordt snel een ommetje gemaakt langs de Zuid-Afrikaanse townships en met Bukom Mashie, een cover van het gelijknamige nummer van Oscar Sulley & The Uhuru Dance Band zit de stomende set er alweer op. Het zaallicht gaat al aan, maar dat is buiten Shakara United gerekend die voor bis­nummer Modern Times nog snel Gregor Terror (Antwerp Gispy Ska Orchestra, Gregor Terror & The Calypso Gigolos) het podium opsleuren voor het verzorgen van de vocals. Antwerpse afro-anarchie op zijn best!

Ebo Taylor (Trix) — foto © Peter GeversIn de set van headliner van de avond, het Ghanese highlife- en afrobeatmonument Ebo Taylor, pikken wij in vanaf het derde nummer (interview­verplichtingen... u weet wel) en merken meteen hoe verdomd moeilijk het is om highlife- en afrobeat­nummers te herkennen als je het gebezigde pidgin Engels niet goed machtig bent. Mits enige in­span­ning slaagt ondergetekende daar af en toe toch in en de setlist blijkt vooral te bestaan uit nummers die uit Love And Death en Appia Kwa Bridge komen, Taylor's twee recentste releases op het Duitse Strut Records. Ebo wordt geruggensteund door Odapajan (niet Bonze Konkoma dus zoals twee jaar terug in het Zuiderpershuis), een band die een strak spelend samenraapsel blijkt te zijn van leden van het Duitse Afrobeat Academy en Afrikaanse (Ghanese?) muzikanten waaronder Taylor's zoon Henry die zich op een indrukwekkende manier ontfermt over orgel en keyboard en ook nog een deel van de vocals voor zijn rekening neemt. We herkennen nummers als Love And Death, Mizin (waarin vooral de bluesy gitaarsolo van Ebo Taylor opvalt) en het funky Ayesama. Bij het laatste nummer uit de set, Tamfo Nyi Ekyir, gooit Ebo de beentjes al eens goed los en na een eerste akoestisch bisnummer (highlife-nummer Yaa Amponsah) verdwijnt Taylor tijdens afsluiter Heaven zelfs in het publiek om het aanwezige vrouwelijke schoon van zijn danskunnen te overtuigen. Heet, zweterig en stomend avondje Afrikaanse funk voor een helaas maar half gevulde Trix!

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Een leuke avond was het in ieder geval! Voor mijn part: meer van dit in ons koude landje, het zou de hartjes van de mensen wel ontdooien denk ik… ;-)
DeeJay Baobab | 21 februari 2013
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Shakara United klonk veelbelovend. Had hen reeds uitgecheckt ih voorprogramma van Femi Kuti. Deze set was wss een voorproefke van hun albumrelease binnenkort. Ebo Taylor had ik reeds 2 x gezien (Zuiderpershuis + Gent DOK) en was ook nu weer helemaal anders. Nu gingen vooral de muzikanten met de show lopen. Een drummer die een act op zich is (solo moment+dans erbij!), zijn zoon Henry (keys+vocals) en ook de Duitse tenorsaxofonist kwamen sterk uit de hoek. Ebo Taylor is gewoon Afrikaanse klasse. Voor iemand die al sinds de jaren ’60 op het podium staat, kwam hij nog behoorlijk voor de dag. Weinig volk misschien, but hey… als de kwaliteit van de muziek iets dieper gaat, is de opkomst zowiezo altijd lager…
powahed | 22 februari 2013
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?