WOMEX 2014 - Dag 2

WOMEX 2014Normaal gesproken zouden we in deze periode van het jaar nat herfstweer mogen verwachten in Santiago de Compostella, maar wij genieten hier nu al twee dagen van een blakende zon en temperaturen die oplopen tot vijfentwintig graden!

Dag 2 (WOMEX 2014) — © Jacob CrawfurdEerst aan de beurt op dag twee van WOMEX is de Baskische band Korrontzi die vandaag vooral nummers brengt uit hun recentste album Tradition 2.1, een titel waarmee ze meteen duidelijk maken waar ze muzikaal voor staan: een moderne kijk op de Baskische tradities en folklore. Op WOMEX wordt de band bijgestaan door dansers van Oinkari Dantza Taldea, een gezelschap dat al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw de traditionele Baskische danstradities in ere houdt en waarmee Korrontzi ook al samenwerkte voor Tradition 2.1. Naast moderne instrumenten als gitaar, bas, contrabas en mandoline, gebruikt Korrontzi ook een aantal typisch Baskische instrumenten als de trikiti of trikitixa, een diatonisch accordeon, en de txalaparta, het Baskische antwoord op de xylofoon. Door de combinatie van zang en dans lijkt het af en toe alsof we op een volksfeest in een Baskisch dorpje zijn beland.

Baloji (WOMEX 2014) — © Eric van NieuwlandDan is het alweer tijd voor een thuismatch want vanavond staat Baloji hier op het podium. Vertaald uit het Tshiluba betekent "baloji" iets als "tovenaar" en het is een naam die de jonge performer op het lijf geschreven lijkt. Elk nummer uit zijn set heeft weer een andere sound — we horen elementen uit de Congolese rumba, hip-hop, reggae, gospel en elektronische beats zoals we die kennen van de Congotronics reeks op Crammed Discs — en lijkt steeds een andere periode uit Baloji's leven te evoceren. Ook de gitarist die Baloji heeft meegenomen is verre van een onbekende. Dizzy Mandjeku is een Congolese veteraan die ooit nog bij OK Jazz (het latere TPOK Jazz) speelde, maar tegenwoordig vooral met zijn eigen Odemba OK All Stars toert. Baloji besluit de temperatuur nog wat verder de hoogte in te jagen door achtereenvolgens zijn vest uit te spelen, wat Afrikaanse dansmoves uit zijn mouw te schudden en tenslotte een megafoon ter hand te nemen om het publiek toe te spreken. Wij onthouden vooral het statement: "Wereldmuziek is geen derde wereld-muziek!". Moet nog gezegd dat Baloji het WOMEX publiek in extase achterlaat?

Ethiocolor (WOMEX 2014) — © Yannis PsathasDe groep Ethiocolor doet zijn naam alle eer aan, want dit bont gezelschap onder leiding van Melaku Belay vertegenwoordigt EthiopiŽ in al haar diversiteit. Als u ooit eens in Addis Abeba komt moet u ze zeker eens checken in de Fendika Azmari Bet, een kleine club waar ze elke vrijdag op het podium staan. Centraal in het instrumentarium van Ethiocolor staan twee versterkte krars (traditionele vijf- of zessnarige Ethiopische lier), waarvan er eentje dienst doet als bas, maar we spotten ook een washint (houten of bamboe fluit verwant aan de Arabische ney) en een masinko (eensnarige Ethiopische viool).

We besluiten onze tweede dag op WOMEX met een optreden van de Nederlandse formatie Kuenda I Tambu die in hun repertoire Braziliaanse baile funk met euro-dance en Antilliaanse tambu mengen. Toen de band in 2005 werd opgericht speelde Kuenda I Tambu nog vooral traditionele arrangementen, maar tegenwoordig voorzien ze hun muziek van een stevige urban sound. Stilstaan is geen optie en op de CaraÔbische ritmes dansen wij dan ook de nacht in.

WOMEX 2014 op tropicalidad.be | verslag dag 1 | verslag dag 2 | verslag dag 3

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Afrika is een continent geen land. Baloji lijkt me geen Swahili.
Kijk even na:
http://kamusi.org/define?headword=magici..
http://en.bab.la/dictionary/english-swah..
bert | 20 november 2014
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Bert,

Nochtans genoeg bronnen op het internet die hetzelfde beweren als wij wat de naam van Baloji betreft. Geen idee wat je bedoeld met die comment over Afrika, waar gaat dat over?
tim ianna (website) | 20 november 2014
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
tim. Journalisten die mekaar als bron gebruiken is je waarschijnlijk wel bekend, met het gebruikelijke effect dat twijfelachtige informatie verder verspreid wordt.
Dat baloji voor Baloji “scorcer” betekent betwijfel ik niet. Of zijn taal Swahili is, de woordenboeken geven je en andere Westerse journalisten alvast geen gelijk.
De comment over Afrika gaat over het stereotyperen in het Westen van Afrika als plaats, mensen, taal. Afrikanen spreken Swahili. Heb je je ooit afgevraagd waarom Disney’s lion king simba heet?
Lees ook even http://www.theguardian.com/world/2014/ja..
bert | 23 november 2014
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Bert, ik snapte wel wat je met die comment over Afrika bedoelde alleen niet waar dat in de tekst naar voren kwam, maar je doelt duidelijk opnieuw op de betekenis en taal van het woord/de naam baloji. Kijk als hij het zelf beweert, andere bronnen beweren het en, het allerbelangrijkste, je krijgt nergens een alternatief aangereikt (noem me een taal, noem me de betekenis) dan moet je het soms doen met wat je hebt. Ik ben ook geen etnolinguist en mijn bronnen zijn niet onuitputtelijk. We doen op deze blog zeer hard ons best om een genuanceerd beeld op te hangen van diverse culturen wereldwijd, dat daar dan af en toe toch nog een foutje zou insluipen is niet meer dan menselijk denk ik.
tim ianna (website) | 24 november 2014
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
tim. natuurlijk zijn fouten des mensen. Alle respect voor tropicalidad.be
Ik vraag me altijd af waar de recensenten de inspiratie halen.
Echter Baloji als Swahili had ik al een aantal keren gelezen en ik had er mijn twijfels bij.
Ik kon alsnog niet nalaten wat verder te googelen. 10 minuten. Baloji spreek ook tshiluba.
http://books.google.co.ug/books?id=9QODA..
Wikipedia france geeft dat ook (zie de enige voetnoot)
http://fr.wikipedia.org/wiki/Baloji
Een laatste
http://www.africa-news.eu/entertainment/..
bert | 24 november 2014
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Bert, dit blijkt wel degelijk te kloppen denk ik, ik pas het aan. Bedankt voor de info…
tim ianna (website) | 25 november 2014
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?