Kolonel Djafaar @ OPEK Leuven

Kolonel Djafaar (OPEK)OPEK (Leuven)Een stel jonge gasten die zich wagen aan afrobeat en ethio-jazz, dat hoor je niet vaak, al klinkt het ons niet onbekend in de oren. Het Nederlandse Jungle by Night zette een dikke vijf jaar geleden de tanden in datzelfde genre-combo, mét succes. Een klein jaar geleden deelden negen twintig­ers uit het Antwerpse dezelfde roeping. Onder de noemer Kolonel Djafaar speelden ze dit voorjaar op kleine en grotere podia en sleepten in Gent de Jonge Wolven podium­prijs in de wacht. Colora was zo vriendelijk om deze jonge snaken in het OPEK te programmeren en dat lieten we uiteraard niet aan onze neus voorbij gaan.

Kolonel Djafaar (OPEK)Kolonel Djafaar (OPEK)
Kolonel Djafaar (OPEK)Kolonel Djafaar (OPEK)
Kolonel Djafaar (OPEK)Kolonel Djafaar (OPEK)
In het cultuurcafé aan de Leuvense vaart stond het kleine podium danig vol dat de drummer genoegen moest nemen met een geïmproviseerd zijpodium — qua plaatsbehoefte past Kolonel Djafaar alvast perfect in het afrobeatplaatje. Vanaf de eerst maten van de opener leed de groovy gitaarrifs en de typische woodblock hartslag geen twijfel bestaan dat deze heren het afrobeat genre onder die knie hebben. Ook voor een streep ethio-jazz bleken ze genoeg talent in de rangen te hebben, al zal dat genre vermoedelijk een minder ruim publiek aanspreken. Na de misschien wat aarzelende start kwam er geleidelijk aan meer schwung in de set en het enthousiasme on stage werkte aanstekelijk — niet in het minst op de heupen. Een band zonder frontman of -vrouw is niet evident, maar de vier blazers vooraan deden het meer dan voortreffelijk en verrasten ons meermaals met prima arrangementen.

In hun setlist meenden we enkele afrobeat nummers te herkennen en dat bleek achteraf voorwaar werk van Jungle by Night te zijn. Voor rest veel eigen werk waarmee ze naar eigen zeggen heel binnenkort de studio in duiken voor hun eerste album. Met één bisnummer sloten ze hun set af, al mochten er dat voor ons nog wat meer geweest zijn. Deze sympathieke bende is er zeker eentje om in de de gaten te houden en verdient wat ons betreft niet alleen grotere podia, maar ook wat meer media-aandacht. Onze bijdrage is bij deze een feit.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?