BLK JKS - Abantu/Before Humans

BLK JKSBeetje een randgeval voor ondergetekende deze Abantu/Before Humans, want het betreft hier een nieuwe langspeler van de Zuid-Afrikaanse art-rockband BLK JKS (spreek uit "black jacks"). De band, een kwartet bestaande uit Lindani Buthelezi (vocals & gitaar), Mpumi Mcata (gitaar), Molefi Makananise (bas) en Tshepang Ramoba (drums), werd rond de eeuwwisseling gevormd en groeide al snel uit tot publiekslieveling in de Zuid-Afrikaanse underground scene.

Wanneer ook Diplo, bekend van zijn werk met Major Lazer, de band ontdekt gaat he plots heel snel… Ze raken bevriend met leden van The Mars Volta en TV On The Radio (twee bands waarmee BLK JKS vaak vergeleken wordt), jammen met The Rootz en ontmoeten Lou Reed op het SXSW Festival in Texas. In 2008 verschijnt Mystery, een eerste 4 tracks tellende EP opgenomen in de Electric Lady Studios van wijlen Jimi Hendrix, in 2009 gevolgd door langspelerdebuut After Robots, omschreven als een mix van Afrikaanse funkrock, jazz, kwaito, folk, dub, psychedelische prog-rock, mbaqanga, soul en meer, en door Foo Fighters-frontman Dave Grohl uitgeroepen als zijn favoriete album van dat jaar. Maar net zo snel als hun internationale doorbraak er was gekomen, verdween BLK JKS ook weer van het toneel. Het continue toeren had zijn tol geëist en niet lang daarna besluiten de vier bandleden een hiatus in te lassen om zich te wijden aan "individuele projecten".

In 2014 weet Dave Grohl de band echter te overtuigen om te openen voor Foo Fighters en vomt zo de katalysator die BLK JKS nodig heeft om een doorstart te maken. Maar ook die liep niet helemaal over rozen. In 2018 trok de band zich terug in de tot opnameruimte omgebouwde orkestbak van het Soweto Theatre Orchestra, waar ze aan een reeks nieuwe tracks begonnen te werken. Jammer genoeg werd er spoedig daarna ingebroken in het gebouw, waarbij de dieven aan de haal gingen met de harde schijven waarop al het nieuwe materiaal dat de band hat opgenomen stond opgeslagen. Terug naar af dus, maar BLK JKS weigerden zich door deze tegenslag van de wijs te laten brengen en een jaar later stonden ze alweer in de studio, waar ze de verloren opnames opnieuw inspeelden in amper drie dagen!

Voor dit nieuwe album, dat ze zelf beschouwen als een prequel van After Robots (op de achterflap van de hoes van het album vatten ze zelf de hele filosofie als volgt samen: "A complete fully translated and transcribed Obsidian Rock Audio Anthology chronicling the ancient spiritual technologies and exploits of prehistoric, post-revolutionary afro bionics and sacred texts from The Great Book On Arcanum by Supernal 5th Dimension Bound 3rd Dynasty young Kushites from Azania."), stonden vooral experimentatie en collaboraties centraal. Zo werkten ze voor het toepasselijk getitelde Maiga Mali Mansa Musa samen met Vieux Farka Toure en de Amerikaanse hip-hop pionier Money Mark (onder andere bekend van zijn werk met Beastie Boys), en in nummers als iQ(w)ira - Machine Learning Vol 1 en Harare lieten ze dan weer ruimte voor lokale talenten als township-legende Madala Kunene en Morena Leraba, een zanger en rapper uit Lesotho.

Dat klinkt de ene keer stevig groovend (Running - Asibaleki/Sheroes Theme, Mme Kelapile), maar neigt elders dan weer eerder naar westerse rock (het al vermelde Iq(W)Ira/Machine Learning Vol 1., Human Hearts') en soms beide tegelijk (Yoyo! - The Mandela Effect/Black Aurora Cusp Druids Ascending), en een enkele keer gaat de band zelfs de Malinese toer op (Maiga Mali Mansa Musa, de samenwerking met Vieux Farka Toure). Eigenzinnig randgeval dus deze BLK JKS, maar zeker een aanrader voor wie niet noodzakelijk binnen de lijntjes wilt kleuren!www.glitterbeat.com | www.xmd.nl

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?