Orchestre International Du Vetex - Plaza Mayor

Orchestre International Du VetexZeven jaar na Fifavela is het Vlaams-Waals-Noor-Franse collectief Orchestre International Du Vetex terug de studio ingedoken voor deze Plaza Mayor. Songschrijver en trompettist Thomas Morzewski: "Tot het uitbreken van de COVID-19-crisis begin 2020, was het voor ons eigenlijk evident om met onze muziek zowat overal in europa rond te trekken, langsheen festivals allerhande. De voorbije maanden was dat wel even anders, en dus probeerden we van de gelegenheid gebruik te maken om samenwerkingen met andere artiesten digitaal verder te zetten.".

Op Plaza Major zijn dat deze keer het Noord-Franse damesgezelschap Panienki, waarmee Orchestre International Du Vetex eind 2019 het Joods-Russische klassieke liefdesliedje Tumbalalaika opnam (tum is Jiddisch voor lawaai en balalaika verwijst natuurlijk naar het gelijknamige Russische snaarinstrument), en de Oekraïens-Duitse muzikant Yuri Gurzhy (Rotfront, ex-Russendisko), die opduikt in de wat naar de Balkan-beats sound van Shantel nijgende tracks als Summer Of Love 2020 (terwijl hij tijdens de lockdown langs gesloten winkels en cafés liep en nadacht over de absurditeit en de gevolgen van de maatregelen tegen het coronavirus, kreeg Gurzhy plotseling een idee voor een lied: als kappers niet mogen werken, ziet iedereen er tegen de zomer uit als een hippie en dat betekent: een nieuwe Summer of Love!) en Fly 2 Minsk.

Inhoudelijk wilden Yuri en de band met dat laatste nummer de aandacht vestigen op de vele politieke gevangenen die sinds het uitbreken van de protesten in Wit-Rusland onterecht gevangen zitten en met de bijhorende videoclip zamelde Vetex geld in voor de NGO Libereco, die zich inzet voor meer mensenrechten in Wit-Rusland en Oekraïne. Thomas Morzewski: "Dat nieuwe nummer is eigenlijk het verhaal van de burgerbeweging in Wit-Rusland die op een geweldloze manier streeft naar meer mensenrechten en democratie in hun land. Het is toch ongelooflijk dat er hier in onze regio's niet wat meer aandacht en steun is voor die mensen, en dat terwijl de Wit-Russische hoofdstad Minsk in vogelvlucht dichter bij Brussel ligt dan pakweg Malaga! Voor ons binnen Vetex is het sociaal engagement van onze muziek altijd even belangrijk geweest als de muzikale kwaliteit zelf. We vinden dat je als muzikant absoluut ook een verantwoordelijkheid hebt om het publiek te confronteren met de maatschappelijke realiteit waarin we leven, of het nu gaat om onze eigen grensregio Rijsel-Kortrijk-Doornik, waar sommige culturele verschillen vaak te veel worden uitvergroot, of de situatie in de Balkan of Wit-Rusland. Zwijgen als artiest is geen optie!".

Maar met Plaza Mayor (waarbij bij je "mayor" met wat goede wil ook kunt lezen als een acroniem van "musica y amor" of "muziek en liefde") wil Orchestre International Du Vetex vooral ook weer letterlijk overal ten dans spelen, zoals de traditie van de Spaanse volkspleinen voorschrijft: "Onze muziek is natuurlijk per definitie heel aanstekelijk en feestelijk. Na alle miserie van het voorbij anderhalf jaar, willen we mensen eigenlijk gewoon opnieuw met volle teugen laten genieten!".www.vetex.org | www.vialactea.be | www.xmd.nl

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?