Fanfare Ciocărlia - It Wasn't Hard To Love You

Fanfare CiocărliaMet deze It Wasn't Hard To Love You zet de legendarische Balkan-fanfare uit het Roemeense Zece Prăjini zijn vijfentwintigjarige bestaan in de kijker. Voorganger Onwards To Mars dateerde alweer uit 2016, al betekende dat nu niet meteen dat de band geheel uit de aandacht verdween, want het bleef natuurlijk een geoliede podiummachine en vorig jaar mochten ze met Just The Two Of Us (een Balkan-pastiche van de soulklassieker van Bill Withers met Benedikt Stehle op vocalen) nog de eindtune voor de soundtrack van Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan leveren. Datzelfde nummer opent ook It Wasn't Hard To Love You en dat had wat ondergetekende betreft toch niet meteen gehoeven. Maar geen paniek, ondanks die wat valse start zitten liefhebbers van de betere Balkan-fanfare natuurlijk nog steeds goed bij Fanfare Ciocărlia.

De leden van Fanfare Ciocărlia vieren met de release van deze nieuwe langspeler gelijk ook hun vijfentwintigjarige jubileum en, net zoals voor veel andere artiesten, had dat door de COVID-19 pandemie heel wat voeten in de aarde: van concerten was plots geen sprake meer en omdat hun financiŽn plots zagen opdrogen werd uiteindelijk beslist om It Wasn't Hard To Love You te financieren met een crowdfundingcampagne.

Het merendeel van de composities in de tracklist - met invloeden uit klassieke muziek (The Hungarian Wild Bunch, een Balkan-herwerking van Brahm's Hongaarse Dans Nr. 5), klezmer (First Aid Klezmer) en Latijns-Amerika (Gypsy Mambo No. 555) - werden, net zoals al het geval was voor Onwards To Mars, aangeleverd door Koby Israelite en ook Adrian Raso, waarmee de band als samenwerkte voor Devil's Tale, leverde een bijdrage met het opzwepende Red Moon, meteen een hoogtepunt uit de tracklist.

Op It Wasn't Hard To Love You zijn naast de al vermelde opener Just The Two Of Us nog twee vocale nummers terug te vinden (Pannonicated Polka, waarin ze het vrouwelijke geslacht uitnodigen om te komen dansen in de disco, en het melancholische The Trumpeter's Lament), maar wij blijven Fanfare Ciocărlia toch op hun best vinden als ze gewoon hun instrumenten laten spreken, zoals het geval is in feestnummers als Babo Never Worked A Day, Escape From Baltimore, het ultrasnelle Song For Noga of nog Demon Dance. Al nijgen sommige nummers op dit album naar onze smaak net iets te veel naar circus-hoempa (het al vermelde The Hungarian Wild Bunch, Hobo Kolo), en is dit zeker niet de beste langspeler in de discografie van de Roemeense fanfare, toch bewijst Fanfare Ciocărlia met It Wasn't Hard To Love You dat ze ook na 25 jaar hun virtuoze fingerspitzengefŁhl niet verloren zijn!www.asphalt-tango.de

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?