Ali Farka Touré - Voyageur

Ali Farka TouréMeer dan vijfentwintig jaar nadat hij het tijdelijke voor het eeuwige wisselde verschijnt er alsnog een nieuw album van de godfather van de Mali-blues, Ali Farka Touré. Zoals de titel al enigszins aangeeft is Voyageur, geproduceerd door Nick Gold en Ali's zoon Vieux, samengesteld uit nummers die Ali opnam in een tijdspanne van zowat vijftien jaar tussen sessies voor andere albums en op vrije momenten tijdens zijn tournees die hem van een eenvoudige muzikant uit de woestijn bij Timboektoe katapulteerden tot een tot op heden gewaardeerde wereldster.

Voyageur telt negen tracks die stuk voor stuk een speciale betekenis hadden voor Ali. Eigenlijk zijn het er acht, want Sambadio, een nummer dat ook al in de tracklist van het in 1976 op het Sonafric label verschenen Special Biennale Du Mali: Le Jeune Chansonnier Du Mali stond, is zowel in akoestische als versterkte versie terug te vinden.

Kers op de taart is dat in drie nummers (Cherie, Bandolobourou en Sadjona, de eerste twee echte duetten, het laatste eerder een solonummer waarbij Farka Touré enkel ondersteunt op gitaar) ook de stem van de Malinese diva Oumou Sangare te horen is, wat dit meteen ook tot het enige album maakt waarop beide Malinese grootheden samen te horen zijn.

Misschien niet het meest essentiële album uit 's mans rijke oeuvre, maar wel op zijn minst een leuke aanvulling.www.alifarkatoure.com | worldcircuit.co.uk

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?