Tinariwen - Amatssou

TinariwenOok de leden van Tinariwen moesten de vervelende pandemie-jaren door en deze toepasselijk getitelde Amatssou (Tamashek voor "voorbij de angst") is dan ook hen eerste release sinds Amadjar uit 2019.

Het verhaal achter dit album start in 2021 toen Jack White, al jaren een hevige fan van de band, de leden van Tinariwen uitnodigde om te komen opnemen in zijn privé-studio in Nashville, Tennessee. De toenmalige COVID-19 restricties staken echter een stokje voor die plannen en uiteindelijk geopteerd voor Djanet, een woestijnoase in Tassili n'Ajjer, een nationaal park in Zuid-Algerije, waar ze een geďmproviseerde studio opzetten in een tent en gebruik konden maken van het materiaal van hun collega's van Imarhan.

Vanop afstand werd samengewerkt met producer Daniel Lanois in Los Angeles, de in Nashville gevestigde muzikanten Wes Corbett (banjo) en Fats Kaplin (banjo, pedal-steelgitaar en viool) en de Kabyllische percussionist Amar Chaoui, die zijn bijdrage leverde vanuit Parijs.

Imzad en Tinde, respectievelijk een interlude en de outro van het album, zijn kleine eerbetonen aan de vrouwelijke wortels van de Toeareg-muziek. De imzad is een eensnarig instrument gemaakt van een grote kalebas en bespeeld met een boog bespannen met paardenhaar, en de tinde of tende is een een trommel gemaakt van een vijzel (gewoonlijk gebruikt om graan te vermalen) met een vel van geitenhuid eroverheen gespannen, waarbij spanning op het trommelvel wordt uitgeoefend door middel van twee lange houten stampers. Beide instrumenten werden traditioneel bespeeld door vrouwen en in Tinde maakt dan ook Lalla Badi, een gerenommeerde veterane uit het Ahaggargebergte of de Hoggar, haar opwachting.

Inhoudelijk weerspiegelen de nummers op Amatssou opnieuw de harde realiteit van de Tamashek-bevolking uit Noord-Mali: de militaire junta, de aanwezigheid van de Wagner Group, het vertrek van de Fransen uit de regio en de toenemende macht van de Salafisten, maar muzikaal klinkt het deze keer allemaal zeer feestelijk en dansbaar en na de pandemische malaise van de afgelopen jaar is dat zeker geen foute keuze.

Tinariwen komt Amatssou live voorstellen in de Brusselse Ancienne Belgique op 29 juni!www.tinariwen.com | www.pias.com

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?