Mokoomba - Tusona: Tracings In The Sand

MokoombaNa Luyando, hun gesmaakte akoestische uitstapje uit 2017, is het Zimbabwaanse Mokoomba eindelijk terug met een nieuwe langspeler. Opgenomen tijdens de COVID-19 pandemie, produceerde de band dit nieuwe album volledig zelf.

De titel van het album verwijst naar een eeuwenoud systeem van tekens en symbolen, die bij de Luvale, de etnische minderheid uit het noordwesten van Zambia waartoe de leden van Mokoomba behoren, in het zand worden getrokken tijdens de mukanda, een initiatieritueel voor jongens tussen 8 en 12 jaar oud.

Een belangrijk onderdeel van de mukanda zijn de gemaskerde makisi-dansers, die de geesten van overleden voorouders vertegenwoordigen die tijdens het initiatieritueel terugkeren om de jongeren te leren om verantwoordelijke volwassenen te worden. De dansers staan sinds 2008 op de lijst van beschermd immaterieel erfgoed van UNESCO vormen op het album het onderwerp van het nummer Makisi. De laatste decennia is de interesse in die tradities vooral bij jongeren echter sterk gedaald, waardoor ze compleet in de vergetelheid dreigen te raken.

Trustworth Samende (gitaar): "Our inspiration comes from these gatherings, from listening to and playing pure traditional music with everyone in the township. We then add influences from music that we listened to in our homes growing up and the sounds we experience travelling around the world.".

De sound op Tusona neigt opnieuw naar die van hun debuutalbum Rising Tide, en daar zit de samenwerking met de blazerssectie van het Ghanese Santrofi wellicht voor iets tussen (al is er ook nog steeds de indrukwekkende stem van frontman Mathias Muzaza).

Inhoudelijk verwerkte Mokoomba in de tracks op Tusona thema's als liefde, verlies en moed in een snel veranderende samenleving. Nzara Hapana ("geen geld"), de eerste single van het album, gaat bijvoorbeeld over een man die zijn vrouw en gezin wil beschermen tegen de hebzucht van zijn familieleden, en het heerlijk dansbare Nyansola is een smeekbede om regen aan de godin van de oogst.

Voor enkele nummers nodigde Mokoomba deze keer ook enkele vocale gasten uit. Zo is in Manina, een nummer over het verlies van een geliefde, geschreven tijdens de COVID-19 pandemie, ook de stem van de uit Harare afkomstige Ulethu te horen (die meteen ook voor een streepje Engels zorgt), en werkte Mokoomba voor het onder andere in het Lingala gezongen Makolo samen met de Congolese zanger Desolo B.

Op vraag van hun trouwe fans nam Mokoomba ook drie nummers uit Luyando opnieuw onderhanden en maakte er stevig dansbare versterkte versies van. Met Tusona: Tracings In The Sand hebben wij alvast één van onze Afrikaanse favorieten voor 2023 in handen!www.mokoomba.band | www.outhere.de | www.xmd.nl

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?