Ekiti Sound - Drum Money

Ekiti SoundMet Drum Money zorgt Leke Awoyinka aka. Ekiti Sound voor een waardige opvolger voor zijn in 2019 verschenen langspelerdebuut Abeg No Vex.

De titel en het titelnummer van dit nieuwe album - jazzy hip-hop die ondergetekende wat aan Guru's Jazzmatazz-avonturen deed terugdenken - verwijst naar de periode dat Leke nog de eindjes aan elkaar probeerde te knopen met zijn muziek, van hot naar her rennend door New York om zijn beats aan de man te brengen, of de N15 nachtbus in Londen nemend na de zoveelste open mic-night.

Muzikaal gezien vloeien Nigeriaanse traditie, elektronica en hip-hop ook opnieuw op Drum Money voortdurend in elkaar over.

Met opener aLAcarte pt.1 wilde Awoyinka naar eigen zeggen de sensatie vatten van het eindelijk naar buiten mogen na lockdowns en uitgaansverboden, met mensen die uit pas heropende zalen stromen waar nieuwe muziek weerklinkt.

Ekiti Sounds: "I really wanted this track to feel like my own marching band in a can, the theme song to a clown car chase!".

Fuji On One is Ekiti Sound's ode aan de fj, een populair Nigeriaans muziekgenre dat ontstond uit de Islamitische wr of ajsari, oorspronkelijk bedoeld om de gelovigen te wekken tijdens de Ramadan. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw ontstonden er talloze wr-groepen binnen de moslimgemeenschappen in en rond de steden Ibadan, Lagos en lọrin. Deze vroege artiesten haalden grote inspiratie uit de Yoruba skr muziek, met de skr drum maar zonder de vioolachtige goje. Vooral Sikiru Ayinde Barrister, frontman bij de populaire wr-band Jibowu Barrister, en Kollington Ayinla zorgden voor een interrnationale doorbraak van de fj, een genre dat eerstgenoemde omschreef als een mix van skr, apala, jj, ar, afrobeat, gudugudu en highlife.

In Chairman, een duet met de vrouwelijke MC, Aunty Razor, horen we Chif rappen: "Na you be chaiman, na you dey Truman!", een complexe woordspeling waarmee hij zowel verwijst naar zijn oude opnamestudio in de Old Truman Brewery aan Brick Lane, als naar iemand met integriteit zijn ("a true man") of zelfs nog naar het gevoel in een simulatie te leven zoals in de film The Truman Show.

Over Free The Boy zegt Leke dan weer: "On my debut album, 'Abeg No Vex', the track 'A Song For Lara' is an oriki, a mother's prayer in Yoruba for her child to be safe in the world. 'Free The Boy' might be a darker continuation of that thought. I'm not sure.".

Dabaru, hip-hop meets afrobeat, is Yoruba voor: "Verpest het!", en het nummer zelf is eigenlijk een waarschuwing over opgelicht worden door jezelf of anderen.

Zeker een vermelding waard is het stevig percussieve Ku Ise, waarvan de tekst zowat het onofficile anthem vormt van Ekiti State in Nigeria, en waarvoor Awoyinka samenwerkte met Debbie Ohiri, die ook al te horen was in het eerder vermelde A Song For Lara uit Abeg No Vex.

Ekiti Sound: "For me it was amazing to be able to take one of our oldest folk songs and give it a modern electronic take, while still keeping the stirring emotions of ancestral prideand thumping club energy.".

Story Story is een up-beat nummer over het aloude gezegde dat aan elk verhaal drie kanten zijn: mijn kant, jouw kant en de waarheid.

Leke: "The best stories are short and sweet, so while the demo version had more verses, as the production process progressed, the length of the song shortened.".

In Home projecteert Leke dan weer zijn fascinatie voor de Yoruba-cultuur aan beide zijden van de Atlantische Oceaan door te spelen met Afro-Cubaanse ritmes.

Mami Wata gaat over in de ban zijn van een betoverende mooie vrouw, maar verwijst natuurlijk ook naar de gelijknamige watergeest, die in heel de Afrikaanse diaspora voorkomt en vaak beschreven wordt als een zeemeerminachtige figuur, met het bovenlichaam van een vrouw (vaak naakt) en de onderzijde van een vis of slang.

Met de old school hip-hop vibes van Tom Tom, verwijst Ekiti Sound naar het gelijknamige Nederlandse navigatiesysteem en een periode toen relaties en andere dingen in zijn leven nog eenvoudig waren.

Fascinerende postmoderne Afrikaanse trip!www.ekitisound.com | www.crammed.be

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?