Jaune Toujours - Vertigo

Jaune ToujoursMet Vertigo maakt het Brusselse Jaune Toujours na zowat zes jaar nog eens een stand van zaken op van de maatschappij waarin we leven, een maatschappij waarin heel wat misgaat van klimaatproblemen, sociale ongelijkheid en onderdrukking, tot de dominantie van beeld en discours, de opmars van extreemrechts en gewapende conflicten die wereldwijd opflakkeren. Een mens zou er van beginnen duizelen en dus leek Vertigo ("draaiduizeligheid") absoluut de gepaste titel om de tijdsgeest te vatten.

Opener Tous Ici Pour Ne Pas Rester, waarin de band stelt dat we hier uiteindelijk allemaal maar tijdelijk zijn, verscheen al eerder in duet met de Belgisch-Koerdische saz-speler Hozan Ibrahim voor het Tresors Vivants-project van onze RTBF-collega's van Le Monde Est Un Village.

De boodschap van Please Don't Slam The Door - de prijzen stijgen, spanningen lopen op, het klimaat verandert, er begint nog maar eens ergens een oorlog en de mensen worden steeds norser - loopt verder door in songs als titelnummer Vertigo en We're Unstoppable (een groovy oproep om niet bij de pakken te blijven zitten, het nodige lawaai te maken en van de wereld een betere plek te maken).

Achter de vrolijke old school ska van Miroir Miroir, gaat dan weer een nummer schuil waarmee Jaune Toujours de gevaren van sociale media aan de kaak willen stellen, of dat nu gaat over ongecontroleerde of oncontroleerbare beelden, of manipulerend en grensoverschrijdend discours.

Het hoeft echter niet altijd serieus te zijn, en met Je Suis Ça Va brengt Jaune Toujours dan ook een eigen bescheiden eresaluut aan wijlen Arno Hintjens.

Op voorganger Europeana brachten ze met Refugees Welcome het probleem van de talrijke dakloze "sans-papiers" in het Brusselse al onder de aandacht, en aangezien die situatie de afgelopen jaren nauwelijks veranderd is, gaat Sans-Papiers gewoon door op hetzelfde elan.

Met afsluiter Tout Ce Que Tu Veux rekent de band tenslotte af met de eeuwige dooddoener dat je in onze maatschappij alles zou kunnen worden wat je wilt, terwijl eigenlijk maar een handvol mensen de kans krijgt om zich volledig te ontplooien (al moedigt het nummer tegelijk aan om keuzes te maken en vol te houden).

Het artwork voor Vertigo is wederom van de hand van Sarah Bauer, die de stijl van de fanzines uit de punkrockscene van de jaren negentig van de vorige eeuw probeerde te vatten. Met papier, schaar en vilstiften creëerde ze een punky, ietwat anarchistische collage, passend bij de DIY-attitude van de band.

Jaune Toujours stelt Vertigo live voor in de Brusselse Ancienne Belgique op 2 oktober!



www.jaunetoujours.com | www.choux.net

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?