Amadou & Mariam - La Vie Est Belle

Amadou & MariamZeven jaar na de release van La Confusion, geven Amadou & Mariam eindelijk nog eens een teken van leven met het compilatiealbum La Vie Est Belle.

De eerste albums van Amadou Bagayoko en Mariam Doumbia verschenen eind jaren tachtig en begin jaren negentig van de vorige eeuw op cassette in hun thuisland Mali. Eind jaren negentig volgde dan ook de doorbraak in Europa, maar de carrière van het blinde koppel kwam pas echt in een stroomversnelling terecht na de release van het door Manu Chao geproduceerde Dimanche À Bamako uit 2004. In 2005 was er al het compilatiealbum 1990-1995: Le Meilleur Des Années Maliennes, dat, zoals de titel aangeeft, focuste op de Malinese output van het koppel, en met deze La Vie Est Belle zorgt Because Music nu voor de ideale aanvulling.

In de tracklist vooral bekend in de oren klinkende nummers als Sabali, Beaux Dimanches, C'est Chaud, M'Bifé of Wily Kataso uit albums als Welcome To Mali (2008), Folila (2012), La Confusion (2017) en natuurlijk het al vermelde Dimanche À Bamako (2004), aangevuld met enkele remixen door Akon (Coulibaly), Ever Mihigo (Beaux Dimanches) en BLOND:ISH (afsluiter Sete), en twee nieuwe nummers (Mogolu, Bambara voor "mensen", en titelnummer La Vie Est Belle).

Een speciale vermelding moet nog gaan naar de live-versie van Je Pense À Toi. Het nummer was oorspronkelijk terug te vinden op het album Sou Ni Tilé uit 1998, maar de live-versie op deze compilatie maakte deel uit van de Eclipse-concerten, waarbij Amadou & Mariam hun publiek steeds in absolute duisternis hulden om hen zo te laten ervaren hoe muziek klinkt als je blind bent. Voor de geïnteresseerden: wie zich de CD-versie van La Vie Est Belle aanschaft, krijgt er nog een tweede schijfje bij met daarop de integrale versie van de Eclipse-concerten (voorheen enkel beschikbaar als digitale download).

Als u de carrière van Amadou & Mariam op de voet gevolgd hebt en al deze albums dus al in uw bezit hebt, mag u deze compilatie rustig links laten liggen, maar voor wie hun hits graag netjes gebundeld heeft of het koppel godbetert nog moet leren kennen, is La Vie Est Belle de perfecte aanrader.



www.amadou-mariam.com | www.because.tv

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?