Roy Paci & Aretuska - SuoNoGlobal
Bij tropicalidad.be zijn we grote fan van Roy Paci. Niet enkel omdat we tijdens de begindagen van de weblog de Siciliaan van wel heel dichtbij mochten meemaken op een gezellig maar lichtjes uitgeregend optreden op de binnenkoer van het cultureel centrum in Leuven. Gelukkig was de bar dichtbij en droog, en wist ook Paci en zijn bende die na afloop snel te vinden. Een andere reden is dat de muziek van de Siciliaanse trompettist een haast perfecte synthese is van de steaming tropical vibes die de site (en onze platenspeler) passeren.In het boekje van SuoNoGlobal krijgen onder meer Desmond Dekker en James Brown, de grondleggers van twee bijzonder wereldse muziekstromingen, een speciale vermelding. Maar in het indrukwekkende danklijstje staan nog een reeks tropicalidad-favorieten, waaronder Gogol Bordello, Shantel, Macaco en onze eigenste Savana Station. En natuurlijk de onvermijdelijke Manu Chao en zijn Radio Bemba. En inderdaad, SuoNoGlobal laat zich nog best omschrijven als een kruising tussen genoemde, en nog vele andere, artiesten.
Maar van alle vermelde muzikanten is de invloed van Manu Chao en zijn vroegere Mano Negra veruit het grootst. Het eclectische artwork van het CD-boekje ligt volledig in de lijn van de knipsels van Mano Negra, inclusief de pin-ups weggelopen uit de Moulin Rouge. Ook zijn teksten vormen een wereldreis op zich, in het Spaans, Portugees, Engels en Frans. Paci steekt zijn appreciatie voor de Barcelonese muziekscene ook niet onder stoelen of banken. Het openingsnummer, Italiano a Barcelona, is een ware liefdesverklaring aan Manu Chao's hometown en diens multiculturele en andersglobalistische gedachtengoed.
Gelukkig is Paci een veel te goede muzikant om zich al te veel op sleeptouw te nemen door anderen. Zijn typische ska-sound, geworteld in zijn opleiding als jazzmuzikant, wordt geschraagd door de uitgebreide blazerssectie van Aretuska, een stel MC's met een uitgebreide electronische trukendoos, en een rij gastmuzikanten. Onder die laatste vinden we Madjid, de vaste gitarist van Radio Bemba die voor de punktoets zorgt, en Manu Chao zelf.
Maar naar mijn gevoel is Manu Chao's bijdrage een zwakke noot. Toda Joia Todo Beleza (links) is opgewekte Patchanka met een samba-ondertoon, maar de tekst van Manu Chao komt zowat rechtstreeks uit 13 dias. Komáán zeg! Verder geen verkeerd woord over SuoNoGlobal: vette ska (Searching for the Sunshine) en funk (Siente A Mme), salsa-muffin (Giramundo), broeierige rap op een bedje van mariachi (Tango Mambo Jambo), hiphop (No Quiero Nada) en vlotte reggae (Nella Mia Terra). De joviale octopus met het sikje krijgt het moeiteloos uit zijn trompet, met een charme die een pinguin zou ontdooien.