Latin Reggae (Putumayo)

V/A - Latin Reggae (Putumayo)Van alle wereldmuziek-stijlen die hier de revue passeren, is reggae ongetwijfeld de meest gekende. Sinds Bob Marley en de zijnen in de jaren '70 hun uiterst aanstekelijke Caraïbische deuntjes succesvol exporteerden is de reggae niet meer in onze westerse muziek-cultuur weg te denken. De hele muzikale planeet is ondertussen doorworteld met reggae-kruisbestuivingen en cross-overs, en daar is het Spaans-sprekende deel geen uitzondering op. De mensen van Putumayo verzamelden elf van deze latin-flavored reggae tracks op hun gloednieuwe Latin Reggae compilatie. Pas morgen te koop bij de betere platenboer en vandaag al op de onverbiddelijke tropicalidad.be testbank.

Ondanks hun explosieve naam opent Muchachito Bombo Infierno de Latin Reggae verzamelaar vrij rustig. Ze komen — net zoals het leeuwenaandel van deze bands op deze plaat trouwens — uit het broeierige Spaanse mestizo-nest, waar genres versnijden een kunst op zich is geworden. Zo passen Mulata Descolorado van de Catalaan Macaco en het amuzante Charito Va van Radio Malanga perfect in het rijtje. De Argentijnen van Los Cafres, alsook Cultura Profética uit Puerto Rico doen het wat minder, al blijft de plaat lekker verder kabbelen. De Argentijnse Spanjaarden van Go Lem System doen het dankzij de leuke blazerspartijen een stuk beter, maar het buitenbeentje Ticklah is voor mij de absolute topper van deze plaat. We kwamen deze DJ uit Brooklyn al eerder tegen als producer van het geinige Radiodread, maar op Latin Reggae bouwt hij een bijzonder geslaagd dub-voetstuk onder Si heco palante, een salsa deuntje van Eddie Palmieri. Een ontdekking.


Ticklah: Si hecho palante

Go Lem System: Pura Sangre

Amaparanoia: Ven

De verassingen blijven naar het einde van de plaat toe wat uit, al blijkt deze compilatie uiterst geschikt als soundtrack bij een zonnige, zondagse hangmat-sessie of als extra verwarming op koude winteravonden. Met de fragmenten op de Putumayo webstek kun je je alvast voorverwarmen. Nog een vredelievend detail: een deel van de opbrengst van deze plaat gaat naar Acción International, die beetje bij beetje de armoede in Latijns-America de wereld uit wil helpen.

reacties


Ik ben het volledig met jullie eens over Ticklah! Op zijn MySpace ( http://www.myspace.com/ticklah ) staat er nog zo’n salsa-dub, “Mi Sonsito”, eveneens smakelijk! :)
Chapin (website) | 22 januari 2008
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?