Nicola Conte presents Viagem

Nicola Conte presents ViagemHet was in het hippe Rio de Janeiro van 1958 dat João Gilberto, Vinicius de Moraes en een schare volgelingen de samba verfijnden met meer melodische arrangementen en minder percussie. De Bossa Nova beweging zelf hield maar 6 jaar stand, maar het muziekgenre leefde door, en na vijftig jaar staat het broederlijk naast de samba als vaandeldrager van het Braziliaanse muzikale erfgoed.

Hoe sterk het ontstaan van de bossa beïnvloed is geweest door de cool jazz die overgewaaid kwam uit New York is nooit helemaal duidelijk geworden, maar het is een feit dat de twee nauw bij elkaar aanleunen. Niemand beter dus dan Nicola Conte, de Italiaanse DJ, producer en jazz muzikant par excellence die zijn sporen verdiende bij het Blue Note label, om voor de vijftigste verjaardag een uitgelezen selectie van bossa en samba jazz te maken uit het eerste decenium van de bossa. Viagem is een uiterst boeiende bloemlezing die je meeneemt naar de Sixties op het strand van Copacabana.

Een streepje bossa en samba is ons niet vreemd dankzij de inmiddels klassieke Brazilian Beats serie en Gilles Peterson's al even boeiende Back in Brazil collectie. De opener van Viagem, Tenorio Jr's Nebulosa, is dan ook geen onbekende. Maar het hypnotische pianolijntje uit 1964 is eveneens een Braziliaans jazzmonument. Ook de veel contemplatievere afsluiter Samadhi komt uit Embalo, het enige album van de pianovirtuoos, terwijl zijn instrument ook nog te horen is op Wanda Sa's Vivo Sonhando.

Joao GilbertoCanto De Ossahna is nog zo'n oerklassieker, oorspronkelijk van Baden Powell (de Aquino) and Vinicius Moraes' Afro-samba. Op Viagem krijgen we een versie van Trio Maraya te horen bijgekruid met extra vocals. Ook voer voor muzikale archeologen (en jazz-dancers) is Zimbo Samba van Zimbo Trio, zowat de meest populaire instrumentele jazz-groep van de jaren '60. Tenslotte wordt ook de Afrikaanse connectie in de verf gezet met nummers als Bambe Lo.

Maar ook voor wie minder oor heeft voor de fait-divers van de muziekgeschiedenis is Viagem een stevige aanrader. De DJ neus van Nicola Conte heeft de stoffige hoekjes vakkundig vermeden en Viagem klinkt daardoor even aanstekelijk en eigentijds als de maestro's eigen werk. Far Out Recordings, het label achter het project, heeft zich voorgenomen om een hele serie uit te brengen dit jaar. Als de opener een maat is voor de rest, beginnen wij alvast te sparen.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?