El maravilloso e'ska

Ska Cubano is terug in het land. Al eventjes eigenlijk, want na de Roma in Borgerhout en Afro-Latino te Bree, staan ze binnenkort in Turnhout. En da's niet verwonderlijk, want hun nieuwe CD ligt al enige maanden in de winkel. En wat mij betreft alvast een klassieker der wereldmuziek. Hoog tijd dus voor een review.

Het ontstaan van Ska Cubano heeft wel wat weg van het ondertussen gerenommeerde instituut Buena Vista Social Club. Peter Scott, baas van het onafhankelijke Londonse Latinolabel Linea1, vroeg zich af waarom de Cubaanse muziek zo weinig invloed heeft ondervonden van de Ska, hoewel die welig tierde in de rest van de Caraiben. Een en ander heeft natuurlijk te maken met de politieke (en dus ook culturele) isolatie van Cuba sinds 1959. De revolutie heeft dan wel gezorgd voor de perfecte conservering van dat stuk muzikale archeologie, de Son Cubano, maar voor de rest gebeurde er niet zo veel in de Cubaanse muziek. Dus stapte Scott naar de Londonse ska maestro Natty Bo, en samen trokken ze naar Santiago de Cuba.

In Cuba schaarden ze een bende jazz- en salsamuzikanten bijeen, en begonnen te experimenteren. Het resultaat mocht op laaiend enthousiasme rekenen, en ondertussen is er een vervolg op hun eersteling (Ska Cubano), onder de aanstekelijke titel Ay Caramba!. Ze blijven doorgaan op hetzelfde thema: een fusie van mambo, rumba, reggae, latin jazz en yoruba, alles met een onderstel van pompende ska. Geen disneyklassiekers deze keer (Who's afraid of the big bad wolf ?), wel een hele reeks parodieŽn (voor insiders dan toch): Istanbul (Not Constantinopel) bouwt voort op een oude Tin Pan Alley tune, Natty No Dead alludeert op een West Indies Ska klassieker Sammy Dead, ... Voorts gaan ze iets meer zuiders deze keer, met een paar cumbia adaptaties: Chispa Tren en No me desesperes. Eigenlijk best grappig om te horen hoe dicht cumbia en ska verwant zijn. Verwacht je verder nog aan ska versies van Rumba, Son en Calypso nummers. En dat alles in een weergaloze fifties sound. Alleen bij de merengue (La Boquilla, Bobine) vind ik ze toch wat uit de bocht gaan. Maar dat zal wel aan mij liggen. Benieuwd hoe ze het er live vanaf brengen. Maar dat hoor je ongetwijfeld binnenkort!

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?