Van eigen bodem: Amour Fou & Cafe con Leche

Je zou een regenachtig land als het onze het niet direct nageven, maar de tropische muziekjes schieten dapper wortel in de vlaamse klei. Het Kempische Zeker Weten bijvoorbeeld — als we er gelijk een tropicalidad.be-favoriet uit mogen pikken — dat zowel op plaat als op de planken behoorlijk verrassend én mees­ter­lijk swingend uit de hoek komt. Dat ze in ons belgenland niet de enige zijn die het druilerige weer te lijf gaan met vrolijke klanken wisten we al langer en dat er afgelopen weken twee kersverse inlandse CD's in onze bus belandden, bevestigde onze stelling.

Amour Fou / Perdu FMEnkele jaren geleden verrees Amour Fou uit de Izegemse klei. In 2005 haalde deze West-Vlaamse band de finale van West-talent, maar het duurde nog tot 2009 eer deze heren en dame met een full-CD op de proppen kwamen. Perdu FM doopten ze hun eerste geesteskind. Het plaatje deed — vermoedelijk door de vele Franse vocalen — direct aan het Leuvense Les Talons Gitans denken. Door de grote hoeveelheid aan genres, stijlen en talen raakte ik al snel gedesoriënteerd en mist de plaat wat samenhang. Het met Balkan-bloed geïnjecteerde Turc mag er anders wél wezen. Wat mij betreft steekt dit nummer met z'n heerlijk swingende blazers en een funky gitaar-rifje er met kop en schouders bovenuit — voor te proeven op MySpace.

Cafe con Leche / Bievenue en BelgiqueOok met de debuutplaat van het Gentse Cafe con Leche krijgen we een eclectische combinatie van stijlen voor de kiezen, al valt op Bienvenue en Belgique alles wonderwel op zijn plaats. Hun (op z'n minst heupwiegend) recept kennen we van de vele mestizo bands die zich massaal onder de Radio Chango paraplu scharen. Het is dan ook geen toeval dat señor Toti Arimany van La Troba Kung-Fú iets in de pap te brokken heeft gehad bij de opname van hun eerste CD. Een verrassend swingend schijfje met een amuzante ska-stempel dat het naar alle waarschijnlijk ook live voor­treffelijk doet. Op 30 april bijvoorbeeld in het VUB Kultuurkaffee of op 27 juni tijdens het Brugse Feest in het Park. Voorproefjes zijn eveneens op MySpace te vinden.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?