Kocani Orkestar & Merdan Taplak @ De Roma

Kocani Orkestar (De Roma)De RomaMeer dan twee maanden lang moesten we, ietwat gedwongen (gezien het niet zo bijster indrukwekkende aanbod van de laatste weken) op onze concert­honger blijven zitten. Tot de sympathieke mensen van De Roma afgelopen donderdag het Macedonische Kocani Orkestar uitnodigde. Heel veel aanmoediging hadden we niet nodig om naar Borgerhout af te zakken, temeer omdat we de kans kregen om zowel de heren Kocani als de afterparty DJ van dienst, Merdan Taplak, te interviewen. Maar first things first. Met name een niet onaardige portie live Balkan brass en ander Gipsy-lekkers op de planken van de uiterst charmante Roma theaterzaal.

Kocani Orkestar (De Roma)Kocani Orkestar (De Roma)
Kocani Orkestar (De Roma)Kocani Orkestar (De Roma)
Kocani Orkestar (De Roma)Kocani Orkestar (De Roma)
Kocani Orkestar (De Roma)Kocani Orkestar (De Roma)
Een beetje tot onze ver­bazing stond die zaal propvol tafeltjes en stoel­tjes, al had men wijselijk een riante dans­vloer vrij gehouden voor het podium. Naast royale hoeveel­heden koper had het Kocani Orkestar een accordeon en een eenzame trommel meegebracht. Meer leken ze ook niet nodig te hebben voor hun onvervalste Balkan-sound die we kennen van de twee heerlijke prenten Time of the Gypsies en Underground van Emir Kusturica. Ze kwamen wat aarzelend uit de startblokken, maar een weinig later geraakten ze op dreef met het bekoorlijke Mesecina. Gestuwd door complexe ritmes en zware tuba's — die helaas niet altijd even goed te horen waren — fietsten ze vlot door hun set, die wat abrupt afgebroken werd voor een misplaatste pauze. De tweede set swingde even prettig als de eerste zonder al te veel verassingen, op de "hit-single" Kalasnjikov uit Underground en niet te vergeten de gracieuze dans-intermezzo's na, waar de meeste Roma-bezoekers een puntje aan konden zuigen.

Kocani Orkestar (De Roma)DJ Merdan Taplak (De Roma)
Na de schijnbaar korte tweede set brachten de heren Kocani — zoals het een echte Balkan band betaamd — de bisnummers tussen het publiek. De fanfare marcheerde diagonaal door de zaal en eindigde in de foyer, waar DJ Merdan Taplak zich al aan het opwarmen was. Veel tijd had deze plaatjes­draaier niet nodig om samen met zijn saxofonist de foyer op stelten te zetten. De man heeft overduidelijk zijn succesrecept van uitgelezen wereldse & elektronische klanken onder de knie. Eentje om te onthouden, die señor Taplak.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?