Buraka Som Sistema - Black Diamond

Buraka Som Sistema - Black DiamondDe kuduro, daar had deze zelfverklaarde wereldmuziekkenner nu nog niet van gehoord zie, en ook de rest van tropicalidad.be blijft het antwoord schuldig. Maar als het aan Buruka Som Sistema ligt, wordt het de revelatie van het komende festivalseizoen. De mix van calypso, soca en funk, overgoten met snoeiende beats, overstuurde electro en vinnige rap lijkt het Afrikaanse antwoord op de reggaeton. Het genre komt overgewaaid uit Angola. Door de koloniale banden met Portugal infecteerde het snel de multiculturele underground-scene van Lissabon. En van daaruit is het Portugese Buraka Som Sistema één van de grote vaandeldragers van het genre.

Kuduro, van cu-duro oftewel hard ass, de naam laat even weinig aan de verbeelding over als de pereo, die even dubieuze als obligate choreografie van de reggaeton. De naam zou komen van één van de betere kontbewegingen van onze bekende landgenoot in Kickboxer. Ik laat de verificatie van dit factoid gerust aan de overijverige lezer over, maar geef grif toe dat de kuduro-beats van Buruka Som Sistema je achterste in brand zetten. Wie techno, electro en rave als afstompende en eentonige beats opzij schuift, krijgt bij deze een herkansing.

Pletwals-beats, overstuurde samples, rave-synths en schreeuwerige hip-hop, Black Diamond is inderdaad niet voor gevoelige zieltjes. Maar van eentonigheid kan je het genre niet beschuldigen. De vlijmscherpe mix van soca-, reggae- en dubritmes zorgen voor een even complex als opzwepend onderstel voor samples van afrikaanse zang, soukous-gitaartjes, portugese rap en de hiphop van de Engelse zangeres M.I.A.

De cocktail van genres deed al zijn intrede in de Londonse nachtclubs (de CD is uitgegeven bij Fabric), zette vorig weekend de Recyclart in lichterlaaie, en zal wellicht vlotjes de weg naar de zomerfestivals vinden. Live durven ze daarenboven ook nog eens stevig in hun uit­gebreide platenbak te graaien, om oude rotten als AC/DC en RATM in een nieuw jasje te zetten. I for one welcome our new techno overlords :-).

Zoals steeds, heel wat luistergenot op hun myspace- en webpagina. Twee hoogtepunten: Sound of Kuduro (feat. M.I.A., DJ Znobia, Saborosa & Puto Prata) en Kalemba (Wegue Wegue) feat. Pongo Love.

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
inderdaad een heerlijke ontdekking, wous! ik kijk al uit naar de kuduro-acts op de zomerfestivals…
pieter | 3 maart 2009
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Ik ben hier helemaal niet wild van. Is dit niet gewoon wat opgesauste dancehall met portugese lyrics? Veel lawaai ook…
tim (website) | 4 maart 2009
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Ik had er persoonlijk ook meer van verwacht… Er zit veel dancehall/Favela funk in imo, maar dan iets meer op z’n Afrikaans… Dat dan door de remixmolen met hippe opgeblazen synths en een paar snuifjes M.I.A./Diplo erbij en je hebt Buraka Som Sistema. Het leunt qua geluidjes ook aan bij hippe labels als Ed Banger vind ik… Ik heb de cd, maar ben er nog niet helemaal uit wat ik er van moet vinden… Voor het optreden was ik iets te laat, dat was al voorbij voor ik in Recyclart arriveerde (maar dat was geheel m’n eigen fout ;D)
Jelle (website) | 5 maart 2009
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Voor nog meer Kuduro madness kan je terecht op de http://www.inyourbass.com waar een zekere dj Kwistax u een Kuduro-podcast voorschotelt…
Jelle (website) | 6 maart 2009
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?