Mamadou Diabate - Douga Mansa

Mamadou Diabate - Douga MansaHeel wat muzikaal talent kent een rijke familiale traditie, maar er zijn er weinigen wiens muzikale genen overtuigender klinken dan Mamadou Diabaté. Als één van de oudste Mandé griot-families van Mali kunnen de Diabaté's zich beroemen op een muzikale voorgeschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw. Daaruit ontsproot onder meer het fenomenale talent van Toumani Diabaté, en zijn jongere neef Mamadou is goed op weg om in diens muzikale voetsporen te treden. Douga Mansa is het vierde solo-album — Heritage passeerde hier al eerder de revue — van de kora-speler. One man, one kora; de instrumentale plaat is in één trek opgenomen zonder overdubs of na-mixing, maar ademt een betoverende authenticiteit en virtuositeit.In the heart of the moon, het samenwerkingsproject van Ali Farka Touré en Toumani Diabaté is wat mij betreft één van die tijdloze mijlpalen uit de Westafrikaanse muziek­geschiedenis. Bijna volledig geïmproviseerd, en opgenomen op amper een week, is het de ultieme synthese van het fenomenale muzikale talent en spontaneiteit van de Peul en Mandé tradities in Mali.

In Douga Mansa waren diezelfde muzikale geesten rond. Mamadiou Diabaté mag dan wel in de VS wonen, in zijn soloplaten houdt hij de authentieke Malinese tradities in stand. Zijn muzikaal talent staat buiten kijf, geërfd van zijn neef en zijn kora-spelende vader, die hem van jongsafaan in het rijke muzikale circuit van Bamako onderdompelde. Op zijn 22ste verhuisde Mamadou naar de VS, om zijn kennis uit te breiden met jazz, blues en pop. Hij speelde met een uitgebreide reeks groten der aarde, van Angelique Kidjo tot Taj Mahal. Al die grensoverschrijdende projecten ten spijt, kleurt hij in zijn eigen platen keurig binnen de lijntjes van de Mandé traditie.

En daar ligt net de kracht van Douga Mansa. Twaalf tracks, waarvan het merendeel bewerkte traditionele nummers en een aantal aantal eigen composities, kabbelen rustig maar meeslepend door thema's als hommages aan oude Bamana koningen, bruiloftsnummers en spontane improvisaties. Wie daarmee nog niet overtuigd is, kan de plaat voorbeluisteren op 's mans eigen website, of via talrijke YouTube filmpjes.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?