Mdungu - Afro What!?

Mdungu / Afro What!?Dat de tropische, en in het bijzonder afrikaanse muziekjes dapper wortel schieten in de Vlaamse klei hebben bands als Zeker Weten met glans — en nog veel meer goesting — bewezen. Maar dat dat bij onze noorderburen ook het geval is, daar zijn we begin dit jaar pas achter gekomen. Op de jongste wintereditie van Cameleon festival zette de band Mdungu een verrassend authentieke afrikaanse groove neer die ons metteen deed watertanden naar hun debuut album. Het hebbeding heeft de naam Afro What!? meegekregen en zou rond deze tijd bij de betere platenboer in de rekken moeten liggen — en is met een beetje geluk nog op de luisterpaal te beluisteren.

Mdungu (Cameleon festival winter 2009)
Mdungu (Cameleon festival winter 2009)
Hoewel saxofonist Thijs van Milligen de band zes jaar geleden uit de grond stampte verschijnt nu pas hun debuut. Geen overhaaste beslissing dus, en dat hoor je. Dat ze uit veel verschillende, maar bijzonder smakelijke vaatjes tappen hadden we tijdens hun concert al snel door en ook op plaat krijg je een bonte verzameling van afrikaanse stijlen voorgeschoteld. Zowel de stompende afrobeat van de titeltrack Afro What!? en het heerlijk funky-ende Confusion, als de melodieuze arrangementen van Boolow Gambia, Slow Music en het uiterst verslavende Mali Express (die doen denken aan legendarische afrikaanse orkesten als Orchestra Baobab of Bembeya Jazz) staan broederlijk naast elkaar. Pick up heeft dan weer iets weg van een Zuid-Afrikaanse jive terwijl de akoestische afsluiter Paps Touré lijkt weggelopen uit een Baaba Maal album. Die verscheiden­heid aan stijlen kan aanvankelijk wat verwarrend overkomen, al is Afro What!? één van die weinige plaatjes bij elke luisterbeurt beter wordt. En zo is dit studio debuut van Mdungu hier in de laatste weken uitgegroeid tot — wie weet — één van de strafste releases van het jaar.

Mdungu is deze zomer uiteraard op vele Nederlandse festivals te zien, al houden ze op het Afro-Latino festival in Bree (20-21 juni) ook een stop in ons belgenland.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?