Cover-art uit Cuenca

Cuenca, EcuadorIk heb het geluk om af en toe om heel andere dan muzikale redenen een uitstapje naar Zuid-Amerika te mogen maken, en ondanks drukke werkschema's is het uiteraard een mooie gelegenheid om eens te snuisteren in de laatste muzikale trends. Cuenca (Ecuador) kan je niet echt een bloeiend centrum der wereldmuziek noemen, maar sinds een paar gladde jongens de mogelijkheden van de CD-R ontdekt hebben en Chinese 20$-CD-spelers het land overspoelden, volstaat een goeddraaiende straateconomie om mee te zijn met de laatste nieuwigheden. En dat kunnen ze als de beste. In mei van dit jaar, toen de doorsnee Belgische festivalganger de naam Don Omar nog associeerde met een uitgezakte opa mafioso in een groezelige achtersteeg van Chicago, dropen de Cuencaanse straten al van de reggaeton. Spijtig genoeg wordt het auditieve straatbeeld in deze tijd van het jaar gedomineerd door technocumbia-versies van jingle bells, geproduceerd door hoogst gesofistikeerde Chinese kerstballen. Gelukkig is er ook een visuele kant, waaruit voor de gelegenheid een kleine bloemlezing. Even ter waarschuwing voor de gevoelige zielen: de verkoopcijfers worden ijverig opgekrikt door, euh, nogal expliciete cover-art. U weze gewaarschuwd ;-)

CD stalletjeSinds enkele jaren is het aanbod van gekopieerde CD's in de Zuidamerikaanse straten gewoonweg geŽxplodeerd. Eerst waren er uiteraard de gecompileerde technocumbiacassetjes die verkocht werden op dorpsfeesten en in busterminals. Toen begon het schuchtere aanbod van CD's, met een uitbreiding naar de obligate metallica's en sepultura's. Ondertussen vind je op elke hoek van de straat winkeltjes met honderden of duizenden CD's, VCD's en DVD's.

In de filmcategorie is vooral Jean-Claude van Damme hier uitzonderlijk populair, maar daar gaan we het verder niet over hebben. Bij de muziek vind je een uitgebreide waaier van salsa, cumbia (en natuurlijk nog veel meer cumbia), merengue, rancheras, vallenato, en alles door elkaar met zwoele benamingen als Las Super Bailables del Ecuador, of kort en bondig Super Mega Mix. Ook de nieuwste lokale heldinnen mogen we natuurlijk niet vergeten. Werp een bewonderende blik op Caramelo Caliente! De reggaeton blijft populair, met honderden DVD's van Don Omar, 17 afleveringen van Mas Flow, maar kende u al de Reventon en de Shakarron? Voor wie er maar niet genoeg van krijgt, hier nog een paar overzichtjes van hippe covers!

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?