Choc Quib Town - Oro

Choc Quib Town - OroDoor een samenzwering van de warme El Niño zeestroming en de intertropische convergentiezone krijgt de noord­westelijke flank van de Colombiaanse Andes het hele jaar door bakken regen over zich heen*. Het Indische Cherrapunji heeft met zijn moesson voorlopig nog het officiële wereldrecord (een 11.5 meter neerslag per jaar), maar het plaatsje Tutunendo in het Colombiaanse departement Chocó moet daar amper voor onderdoen. De departementele hoofdstad Quibdó is nog goed voor een slordige 9 m.

Geen wonder dat de meeste Europese migranten de regio mooi links lieten liggen, en ook nu heeft de Chocó en zijn voornamelijk zwarte bevolking nog steeds geen beste naam. Maar zoals de contaminatie in hun groepsnaam aangeeft, Choc Quib Town is fier op hun zompige roots, en het trio heeft zich voorgenomen dat wereldkundig te maken met een aanstekelijke mix van afrocolombiaanse ritmes en snedige hiphop. De combinatie zorgt op Oro inderdaad voor een — excusez le mot — stomend feestje.Zoals het zichzelf respecterende hiphop betaamd zitten de teksten vol woordspelingen en referenties naar de negatieve reputatie van de Chocó, het meest uitgesproken in het openingsnummer De Donde Vengo Yo ("iedereen drinkt whiskey behalve wij") en, iets positiever, Somos Pacifico ("Colombia is meer dan coca, marihuana en koffie!").

Ook muzikaal tappen ze uit heel wat lokale vaatjes. Zo schragen ze hun nummers op Boogaloo (Pescao Envenenao), Rumba (Rumba Sin Pelea), Guajira (Somos Pacifico), en een hele reeks lokale afrocolombiaanse ritmes, denk Bunde, Currulao, Bambazu en Aguabajo en dies meer. Qua sound zitten ze daarmee ergens tussen de chapeta's van Colombiafrica en de Colombiaanse dub van Sidestepper.

De explosieve cocktail van Oro was meteen goed voor een Latin Grammy nominatie en een concert op de befaamde wereldmuziekbeurs Womex, en hopelijk een plaatsje op een reeks festivalpodia deze zomer. In bijlage alvast Somos Pacifico en Oro, dat wel heel levendig de uitbuiting van de zwarte bevolking aanklaagt. Verder luistergenot op hun myspace pagina.

* De interesse van uw blogger voor tropische hogedrukgebieden reikt veel verder dan de dansvloer!

Update: Cover geupdatet. Ik had het plaatje lokaal opgepikt; de mensen van World Connection lieten me weten dat de CD in de lage landen verdeeld wordt met een andere hoes (gemaakt door de Brusselaar Rafael Espinel) en ook dat CQB op Festival Mundial, Couleur Café en Afro-latino festival te zien zullen zijn...

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?