Esperanzah 2014 - donderdag

Esperanzah! 2014Uw dienaar arriveert rond vijf uur in de namiddag in de abdij van Floreffe, de mooie locatie van Esperanzah, het Waalse antwoord op Sfinks Mixed. Als ik het terrein opwandel is het concert van Outernational op het Côté Cour podium al begonnen. Met een repertoire dat een mix is van rock, wereldmuziek, hip-hop is deze Amerikaanse band is moeilijk in één hokje te stoppen. Zanger Miles Solay wisselt tijdens de set vlot af tussen Engels en Spaans en duikt plots het publiek in. Als hij terug het podium probeert op te raken en daarbij aan één van de omheiningen van de frontstage blijft hangen, moet de rest van de band nood­gedwongen improviseren. Rock-'n-roll!

Vervolgens is het de beurt aan het Belgisch-Colombiaanse La Chiva Gantiva, dat met hun mix van rock, funk en Colombiaanse ritmes als cumbia, currulao en mapale een ongelofelijke energie uitstralen op het podium. Zanger en frontman, Rafael Espinal, toont zich een echte showman en bespeelt het Esperanzah-publiek meesterlijk: wanneer hij zich van zijn vest en hemd ontdoet, vraagt hij het publiek hetzelfde te doen en algauw staat een groot deel van de mannelijke helft van het publiek met hun hemden boven hun hoofd te zwaaien. Natalia Gantiva doet ondergetekende wat denken aan Sheila E, vroeger nog percussioniste bij Prince: ze zingt, speelt percussie en brengt ten slotte ook nog eens de hoofden van het publiek op hol met een sensuele Colombiaanse choreografie.

Misschien u er toch nog even aan herinneren dat dit festival wel degelijk plaatsvind in een achttiende-eeuwse abdij die destijds gebouwd werd op de bedevaartsroute naar Santiago de Compostella.

The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band dankt zijn populariteit aan The Broken Circle Breakdown, de film van Felix van Groeningen die genomineerd was voor de Academy Award for Best Foreign Language Film. Met hun melancholische bluegrassnummers doen ze ons zachtjes mee wiegen en het feit dat Veerle Baetens het Esperanzah-publiek toespreekt in haast onberispelijk Frans valt natuurlijk ook niet in dovemansoren. Vlaamse charme die niettemin warm onthaald wordt in Wallonië!

En dan is het eindelijk tijd voor het main event, het concert waarvoor iedereen hier vanavond verzameld is en de reden dat Esperanzah zelfs op een donderdag uitverkocht is: Manu Chao! Voor het podium is er dan ook haast geen doorkomen meer aan. Manu trakteert ons op een concert van meer dan twee uur met een set waarin we onder andere Me Gustas Tu en Clandestino herkennen. Het was trouwens Chao's Próxima Estación uit 2001 die de organisatoren inspireerde om dit festival Esperanzah te noemen. Op naar dag twee!

Esperanzah! 2014 op tropicalidad.be | verslag donderdag | verslag vrijdag | verslag zaterdag | verslag zondag

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?