Esperanzah 2014 - vrijdag

Esperanzah! 2014We beginnen de tweede dag van onze Esperanzah vierdaagse met het optreden van de Oekraïense band DakhaBrakha, opgericht in 2004 in het Soros Center for Contemporary Art in Kiev. De groep vertegenwoordigt op een theatrale manier de traditionele Oekraïense muziek en mixt die met invloeden uit de moderne muziek. Het oog wil ook wat en dus is DakhaBrakha het visuele niet uit het oog verloren: de drie dames van het gezelschap dragen lange witte gewaden en hoge wollen mutsen. De driestemmige vocalen sleuren ons dan weer heen en weer tussen het profane en het sacrale. Accordeon, keyboard en cello worden aangevuld met Indische, Arabische en Afrikaanse percussie die het geheel een tribaal tintje geven.

Janine Cunningham of Jah9, is een Jamaicaanse zangeres die met haar jazz on dub het publiek een geweten wil schoppen. Met haar inspirerende muziek doet ze een frisse wind waaien op het zonovergoten Esperanzah podium. Haar stem doet aan Billie Holiday denken, maar ook Nina Simone is soms niet veraf. Met het nummer My Own Designer herinnert Jah9 ons eraan dat we allemaal in staat zijn om ons eigen lot te bepalen. Straffe madam!

Op het Découvertes podium ontdek ik achter­een­volgens Sysmo en Mocambo. Het devies van Sysmo is: "We play, you dance!": twaalf per­cus­sionis­ten proberen het publiek aan het dansen te krijgen met feestelijke ritmes die sterk geënt zijn op elektronische dansmuziek. Mocambo, een project van en rond de Belgisch-Braziliaanse vocalist Alessandro 'Le Tagarel' Vlerick, dompelt ons onder in Braziliaanse sferen met invloeden uit afrobeat en hip-hop om het geheel nog meer smaak te geven.

De ontmoeting tussen de muzikanten van Moriarty en Christine Salem levert muzikaal vuurwerk op. Net zoals The Broken Circle Bluegrass Band gisteren dompelen Rosemary Standley en haar band Moriarty ons onder in bluegrass vibes uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Christine Salem is dan weer afkomstig uit Réunion en zingt in haar moedertaal, het Creools, begeleid door een kayamb (de kayamba, of maravanne in Mauritius, is een plat muziekinstrument dat gebruikt wordt in de Mascarenen en wordt gemaakt van rieten stammen die gevuld worden met paternosterboontjes of canna zaden, red.), een instrument uit de maloya en séga tradities van het eiland in de Indische Oceaan, en eigenlijk een erfstuk van de slaven die werkten op de vele suikerrietplantages die Réunion rijk was. Het samenspel van de twee uiteenlopende bands zorgt op het podium voor magie. is pas als de twee bands samen beginnen te spelen, dat er op het podium sprake is van echte magie.

Op Plaza Francia treffen we Catherine Ringer (zangeres bij Rita Mitsouko) aan, die hier optreedt met Müller & Makaroff van Gotan Project. Geflankeerd door deze twee excellente muzikanten, straalt Catherine Ringer, charisma en sensualiteit uit. Het gebrachte repertoire klinkt het ene moment vrolijk en dan weer melancholisch. Geslaagde afsluiter voor onze tweede dag Esperanzah!

Esperanzah! 2014 op tropicalidad.be | verslag donderdag | verslag vrijdag | verslag zaterdag | verslag zondag

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?