Ali Farka Touré / Savane

Ali Farka Touré / SavaneToen vorig jaar bij de Malinese desert blues-grootmeester Ali Farka Touré kanker werd vastgesteld, wist hij dat zijn dagen geteld waren. Kost wat kost wou de 66-jarige gitarist zijn nalatenschap nog vereeuwigen en de ultieme plaat opnemen waarin hij zijn hele muzikale ziel bloot zou leggen. Savane is het resultaat en hoewel postuum verschenen werk dikwijls onterecht de hemel wordt ingeprezen, lopen we met dit meesterwerk geen enkel gevaar: wondermooi over de hele lijn!

Vergeet easy listening, want de bekendste en meest geliefde westafrikaanse gitarist klinkt en zingt rauwer dan ooit. De opener Erdi is op zich al een meesterwerk: de toon wordt gezet met traditioneel luitspel (ngoni), gitaar, de gevreesde éénsnarige viool (njarka) en een krakende harmonica maakt het geheel af — en je kunt het woestijnzand smáken. Het resultaat klinkt net zo magisch en bezwerend als The Source of het samen met Ry Cooder opgenomen Talking Timbuktu.

Rep je vlug naar de luisterpaal van 3voor12, want daar kun je momenteel het album integraal beluisteren: verplichte kost voor de fans, een ontdekkingsreis voor de rest van de wereld!

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?