Kel Assouf @ AB

Kel Assouf (AB) — © Francis VanheeABAmper een dag na het stomende Afro-funkfeestje van Gyedu Blay Ambolley en zijn Sekondi Band tekenen we alweer present in de AB Club alwaar het Belgisch-Nigerees-Algerijnse Kel Assouf hun nieuwe album Black Tenere kwamen voorstellen. Tijd voor een avondje Sahara 2.0!

Frontman Anana Ag Haroun gordt zijn kenmerkende Gibson Flying V gitaar om, en na een wat aarzelende start opent de band met Amghar, meteen al een eerste track uit Black Tenere en worden we een eerste keer geconfronteerd met de veel meer naar psychedelische rock nijgende sound die de band creŽerde voor het nieuwe album.

Kel Assouf (AB) — © Francis Vanhee
Kel Assouf (AB) — © Francis Vanhee
Kel Assouf (AB) — © Francis Vanhee
Kel Assouf (AB) — © Francis Vanhee
Voor Addounia, een nummer dat de tracklist van Black Tenere net niet haalde gaat het tempo nog een stuk omhoog, maar daarna schakelt het trio terug voor het intieme Taddout, dat live een lange psychedelische outro krijgt aangemeten. Voorlopig blijft Kel Assouf uit Black Tenere putten, want ook het stevige Alyochan en Tamatant, dat zo mogelijk nog intiemer klinkt dan het al genoemde Taddout zijn terug te vinden op het album alsook het uitbundige Fransa, Kel Assouf's aanklacht tegen de misdaden van voormalig kolonisator van Niger: Frankrijk.

Daarna volgt America, maar het dak van de AB Club gaat er pas echt een eerste keer af voor titeltrack Tenere: Toeareg-blues meets heavy metal! Een stuk traditioneler klinkt Ariyal, dat opent met wat op een improvisatiemoment van drummer Oliver Penu lijkt en naar het einde toe toch weer de psychedelische toer opgaat.

Dan verdwijnen drummer Oliver en toetsenist Soufyann van het podium en blijft enkel Anana achter. Die ruilt zijn Gibson even voor een akoestische gitaar en wat volgt zijn Lab en Tamiditine, twee wondermooie breekbare solonummers waarmee Ag Haroun de hele zaal muisstil krijgtÖ Tot het laatste nummer brutaal verstoord wordt door het gerinkel van een gsm en de weidse stilte van de woestijn plots weer heel veraf lijkt.

Penu en Ben Youssef vergezellen Anana opnieuw voor Toumast, een eerste nummer uit Tikounen, de voorganger van Black Tenere. Ook het groovy Medden komt uit dat album en in een steeds sneller tempo stuwt het trio hun set met dit nummer naar een stomende apotheose.

Het publiek heeft natuurlijk nog recht op een bisnummer en ook daarvoor diept Kel Assouf een nummer uit Tikounen op. Met Azawad krijgen ze het AB-publiek nog een laatste keer volledig mee en dan zit dit avondje Sahara 2.0 erop. Kel Assouf gunde ons met Black Tenere een blik op de mogelijke toekomst van de Toearegmuziek en we mogen dus best trots zijn op dit in BelgiŽ gevestigde trio!

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?