Togo All Stars - Fa

Togo All StarsHet muzikale landschap van Togo mag dan wellicht bekendheid genieten dan dat van buurlanden als Ghana, Benin en Nigeria, maar als je weet dat de hoofdstad Lomé op iets minder dan 200 kilometer van Accra ligt, 150 kilometer van Cotonou en net iets meer dan 250 kilometer van Lagos verwijderd is, dan weet je al dat ja de sound van Togo All Stars ergens moet situeren tussen highlife, vodoun, afrobeat (uit Everybody Get It: "It's so good, so nice, so fine, so light, it's afrobeat!") en hun eigen Togolese legba (nauw verwant aan de Beninse vodountradities). Dat deze elfkoppige formatie een stevig stukje kan grooven bewezen ze al met hun titelloze langspelerdebuut uit 2017.

Van de originele line-up die het eerste album inspeelde is op Fa echter alleen een harde kern overgebleven (drummer Moise Agbodzo, gitarist Gilbert Openya, toetsenist JP D'abeli Dewornu en lead vocalist Aguey Cudjoe), want creatief leider Ekue Leopold Messan aka. Energy Federator besliste om een aantal nieuwe gezichten aan boord te halen. Zo zorgen de uit Benin afkomstige Jeremi en Aaron Ahouandjinou voor trompet en trombone, de Nederlands-Togolese Ayaovi Kokousse is te horen op percussie en drummer Moise Agbodzo kreeg gezelschap van de Frans-Togolese Jean-Baptiste Ekoué Gbadoe (zie ook: Fatoumata Diawara).

De titel van dit nieuwe album verwijst naar de Fa, een pad van kennis, een inwijdingsleer, een hulpmiddel om jezelf beter te begrijpen en een glimp op te vangen van het lot door een meer heldere visie. Maar binnen de vodoun-religie is het vooral een techniek waarmee orakels en wichelaars met de goden of voorouders kunnen communiceren. We hadden jullie graag nog wat inhoudelijke informatie over de nummers op Fa meegegeven, maar aan die gegevens ontbrak het ons deze keer helaas en dus moeten we hun meer dan aanstekelijk ritmes voor zichzelf laten spreken!

Togo All Stars komt Fa live voorstellen in de Brusselse Ancienne Belgique op donderdag 16 februari!www.excelsior-recordings.com

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?