Mukambo presents Global Afrobeat Movement Vol. 3

Mukambo presents Global Afrobeat Movement Vol. 3Met Everybody Get It uit Fa duiken Togo All Stars ook op in de tracklist van Mukambo presents Global Afrobeat Movement Vol. 3, ondertussen een jaarlijkse bloemlezing van het beste wat er mondiaal gezien op afrobeat-gebied te vinden is, alweer voor de derde keer samengesteld door DJ Mukambo, nog steeds in samenwerking met het Brusselse NYP Records.

De compilatie opent deze keer met Na Yawa, een eerbetoon aan de vorig jaar overleden afrobeat­legende Oghene Kologbo. Ook elders in tracklist duiken namen op waarmee u hopelijk al vertrouwd bent aangezien we er in het verleden op deze pagina's al ruim aandacht aan besteedden. De tracks van Newen Afrobeat, Seun Kuti, Terrakota, Daniel Dzidzonu en Dele Sosimi laten we dan ook voor zichzelf spreken en wij focussen ondertussen op de artiesten die wellicht minder snel een belletje zullen doen rinkelen.

Zo komen we eerst terecht in Zwitserland, waar Zürich de thuisbasis is van Konkola Orchestra, een project rond multi-instrumentalist en componist Alexis Malefakis, die voor Count Your Blessings duidelijk goed geluisterd heeft naar groten uit genre als Fela Kuti, Tony Allen en Ebo Taylor (al maakt het instrumentale gedeelte net iets meer indruk dan de vocalen van de Zuid-Afrikaanse vocaliste Nongoma Ndlovu). De drukke, naar freejazz neigende afrobeat­variant van het Braziliaanse Abayomy Afrobeat Orquestra was minder aan ondergetekende besteed, maar Ikeja, van OGA of Original Gentleman Afrobeat uit Parijs kon ons dan weer wel bekoren. Uit hun langspelerdebuut Papara op Sdban Records, presenteert de Brusselse formatie M.CHUZI hier Pickles, waarvoor ze ook beroep deden op de scratch-skills van Mixmaster Menno, resulterend in een aanstekelijke mix van Afro-grooves, jazz en hip-hop.

Hoog tijd om naar het moederland van de afrobeat af te zakken, en daar vinden we onder andere de in Warri, in het zuiden van Nigeria, geboren Chris Obehi, die zich met Mr. Oga voor de eerste keer aan een afrobeatnummer waagde en meteen raak schoot. Uit Toluca in Mexico komt dan weer Diaspora 70, die voor Krishnamurti samenwerkten met de Guinese balafonspeler Yadi Camara (een sound die vreemd genoeg herinneringen oproept aan de typisch Mexicaanse marimba). De uit Dakar in Senegal afkomstige Sahad Sarr geeft met Sandaga een geheel eigen invulling aan het genre, waarbij traditionele afrobeat, funk en invloeden uit de Senegalese traditie moeiteloos in elkaar overvloeien. En uit Zuidoost-Azië krijgen we nog G-Spot van Instigator Afrobeat Orchestra uit Singapore, hier in uitstekende dubby remix van de hand van Victor Rice! Een van de absolute hoogtepunten uit de tracklist is zonder twijfel het net geen twaalf minuten durende Innocent Blood (Let It Be Known) van Lagos Thugs, een Nigeriaanse band die al door Fela-trompettist Muyiwa Kunnuji omschreven werd als: "Fifteen musicians in their twenties, playing exactly as we did. The same energy! They're playing proper afrobeat!".

We laten het laatste woord dan ook graag aan de band zelf: "Afrobeat has become a classical music that's spreading its tentacles round the world. Like every other afrobeat band, we want to be heard by the world, as our sounds aren't just unique, they are well-defined and send a clear message in content and context op uprising issues in Africa!".

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?