Postuum: Lucky Dube - Respect

Met enige vertraging willen we toch even berichtten dat de Zuidafrikaanse reggae-superster Lucky Dube 10 dagen geleden, op 18 oktober, voor de ogen van zijn kinderen werd doodgeschoten in Johannesburg. Ermelo Lucky Dube werd op zijn 43e het slachtoffer van een mislukte carjacking. Een pijnlijke dag voor het Afrikaanse muzieklandschap, want gedurende zijn 20-jarige carriere produceerde hij 13 voortreffelijke reggae-plaatjes, in zijn typische verfijnde, melodieuze stijl, en schopte daarbij voortdurend tegen de schenen van het apartheidsregime en andere bekrompen, boosaardige en verdorven zielen. Niet meer dan logisch dus, om zijn laatste CD met de passende titel Respect nog even in de schijnwerpers te plaatsen, als laatste eerbetoon.

Lucky Dube begon zette zijn eerste stappen in de muziekwereld via de mbaqanga, de traditionele Zulu-muziek die die andere grote Zuidamerikaanse wereldverbeteraar, Johnny Clegg, wereldberoemd maakte. Terwijl Clegg zulu-elementen met westerse pop vermengde, vond Dube in de reggae het ideale expressiemiddel om zijn afkeer voor de apartheid te uiten. Dat leverde hem voor zijn eerste plaat Rastas Never Die de banvloek van de Zuidafrikaanse censuur op. Maar — de man weet zijn titels te kiezen — het bleek lang niet het einde, en in 1987 brak hij internationaal door met zijn derde album Slave. Van daaruit ging het enkel maar omhoog.

Vorig jaar verscheen Respect, het dertiende en laatste album van Lucky Dube. Een stevige aanrader en flink op weg om — terecht — een klassieker te worden. Geëngageerde, rechtljnige teksten en een unieke stijl van melodische reggae met een streepje zulu, zoals in de intro van respect of, zéér Clegg like, de backing vocals van Choose your friends. Anderzijds glijdt hij regelmatig af naar symfonische eighties-rock, die de invloed van zijn muzikale helden Aerosmith en Toto verraadt. Dat leidt tot heerlijk bombastiche anthems met snerpende gitaar, zoals Political Games of Changing World.

We ontdekten Lucky Dube in het prille begin van onze website op het drijvend podium van Polé Polé. Ondertussen is hij uitgegroeid tot één van de grote tropicalidad.be-favorieten. We poetsen Respect nog eens op, en plaatsen de CD met gepast respect in de tropicalidad.be-hall of fame...

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?