Nigeria Special: Modern Highlife Afro-Sounds & Nigerian Blues

Nigeria Special coverVoor de Afrikaminnende muzikale archeoloog zijn het gouden tijden. The Very Best of Ethiopiques plaatste onlangs het ondergrondse muzieklandschap tijdens de Ethiopische dictatuur in de schijnwerpers. Uitgever Stern's zet zijn archieven wijd open met excellente compilaties van de Congolese, Malinese en Guinese kroonjuwelen. Het minder bekende Soundway Records doet er nu nog een schep bovenop met een bloemlezing aan originele A sides, obscure B-sides en vergeten album cuts uit de bakermat van de highlife, fuji en afrobeat. Nigeria Special: Modern Highlife Afro-Sounds & Nigerian Blues is Lagos No Shaking op zijn best.

1970. Nigeria komt uit een jarenlange burgeroorlog die een einde maakte aan de militaire dictatuur, en de kortlevende Republiek Biafra terug bij het land inlijft. De feeststemming in Lagos geeft een enorme boost aan de lokale muziekscene. De statige club- en hotelorkesten spelen highlife, een immens populaire fusie van jazz en Igbo ritmes uit het oosten van het land. Daarnaast maakt de recentere fuji furore, een sterk op percussie gerichte sound, gebaseerd op opzwepende Yoruba ritmes en erg populair bij de moslim-gemeenschap. Jonge universiteitsbandjes experimenteren met funk, pop en psychedelische rock.

Tussen al dat geweld loopt ene Fela Ransome Kuti, net terug uit de VS met zijn gloednieuwe band Africa 70 en in zijn bagage karrevrachten inspiratie uit de zwarte soul, funk en jazz. Het zou nog een vijftal jaren duren voor hij met Expensive Shit de fundamenten zou leggen voor de opgang en immense populariteit van de Afrobeat. Nigeria Special is een greep uit de rijke en diversie melting pot van het Lagos van voor de afrobeat-revolutie.

Fatai Rolling DollarSamensteller Miles Cleret geeft in het uitgebreide boekje grif toe dat een compilatie van 26 songs uit zo'n rijk muzikaal archief niet meer is dan een snapshot. Het is hem vergeven, want de collectie is meer dan de moeite waard. Van one-record bands zoals de opener The Anambra Beats tot oldtimers als Easy Kabaka Brown met Fatai Rolling Dollar (nog steeds actief!), pure highlife van The Sahara All Stars of Jos en The Nigerian Police Force Band tot psychedelische afro-rock van The Hykkers. Funky baslijnen, bluesy gitaren, losgeslagen keyboards en jazzy blazers passeren de revue. Het is niet allemaal geschikt voor een lege maag, maar voor de muzikale fijnproever smaakt het ongetwijfeld naar meer.

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Ik was twee keer in Lagos maar later
wou dat ik erbij was toen
en wat nu?
Martijn duPre | 12 februari 2008
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Wel Martijn, ik ben zelf nooit tot in Lagos geraakt, maar het zou nog steeds het epicentrum van de afrobeat moeten zijn, een bijzonder aanstekelijk en actief genre.
wouter (website) | 12 februari 2008
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?