Minyeshu - Dire Dawa

MinyeshuLaat het nu net deze week vrouwenweek zijn in het Vlaamse blogland. Niet dat we ons erg geroepen voelen om met veel stromingen mee te varen, integendeel, maar het is een gedroomd excuus om een straffe madam als Minyeshu in de kijker te zetten. Niet enkel een knappe verschijning, maar bovenal een indrukwekkende stem, en laat het nu net dát zijn waar we bij tropicalidad.be voor vallen. In het najaar ontdekten we de schitterende Ethiopiques reeks, pure vintage uit de kelders van Addis Abeba. De knutselaars van Bole2Harlem konden ons bekoren met inventieve crossover tussen Addis en New York. Minyeshu vult het plaatje mooi aan met Ethiopische folk die vooral in de tweede helft van de CD een westers kleedje meekrijgt.

Minyeshu's levenswandel mag best bewogen genoemd worden. Ze groeide op in Dire Dawa en danste al van jongsafaan in het Nationaal Theater van Ethiopië. Muziek bleek pas haar tweede hobby, maar het was via een internationale tournee als zangeres van de groep Ambassel dat ze in België verzeild geraakte en besloot te blijven. Na een aantal muzikale omzwervingen belandde ze bij onze noorderburen in Eindhoven, van waaruit ze met haar begeleidingsband Chewata aan een gestage muzikale opmars bezig is. Zo stond ze even geleden onder meer met Marco Borsato op de planken.

Gezien haar dansopleiding zouden haar optredens minstens evenveel visueel als muzikaal spektakel zijn. Daar kunnen we voorlopig niet over oordelen, al ziet een voorproefje van een live-versie van Wosenku er veelbelovend uit. We kijken alvast uit naar het release concert in het Zuiderpershuis op 11 april. Muzikaal zit het zeker snor. Dire Dawa is de tweede plaat van Munyeshu samen met Chewata. Het eerste deel zijn eerder traditionele Ethiopische songs, waarin de typische Arabisch-Afrikaanse kruisbestuiving mooi naar voor komt. Mijn favoriet is ongetwijfeld het opzwepende Wosenku. Wat verderop worden plots andere registers opengetrokken. Afrika gaat er bijzonder funky aan toe, en Buna krijgt een frisse en aanstekelijke gitaarlijn mee die in de betere soukous-club in Kinshasa niet zou misstaan. Heerlijke ouderwetse Ethiopique tenslotte in Ker-yihun (Gurage).

Voorproefjes vind je op haar myspace pagina en achtergronduitleg van de schone zelf krijg je tenslotte op haar website.

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Op zondag 25 mei zal ze te zien zijn op het Dunya-festival in Rotterdam:

http://www.dunya.nl/Minyeshu
Marco (website) | 29 maart 2008
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Gisteren naar de cd-voorstelling in het Zuiderpershuis geweest. Ik zag Minyeshu al een zevental keren live, o.a. ook bij de voorstelling van het eerste cd ‘meba’ op het festival in Tilburg, trouwens nog altijd een favoriete cd. Gisteren was ze beter in form dan ooit! Zeer goed bij stem, stralend en de groep speelde beter dan ooit. De nieuwe nummers klonken super en de enkele oude nummers kregen een originele, frisse nieuwe bewerking mee. De cd valt mij na het concert een beetje tegen, de live-uitvoeringen waren beter, op de cd staan naar mijn gevoel net iets teveel keyboards. O.a. de gitaarridel van ‘buna’ klinkt alsof er ook daar gebruik gemaakt werd van keyboards. Maar bij de tweede beluistering vind ik de cd toch al beter. Besluit: koop eerst de cd en ga daarna Minyeshu live bewonderen, om de songs in nog frissere versie te horen. Hopelijk volgt nu ook de internationale doorbraak, ik hoop dat deze cd goede distributiekanalen vind.
Karla | 12 april 2008
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
bedankt voor je reactie, karla. en snel, je was zelfs ons concert-verslag voor. qua cd/concert volgorde zaten we blijkbaar goed ;-)
pieter | 12 april 2008
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?