Balkan Trafik festival 2008 - zaterdag

Balkan Zirkus.eu (Balkan Trafik 2008)Bozar festival!Balkan Trafik 2008Het epicentrum van de Balkan muziek-scene lag afgelopen weekend even niét in Zuid-Oost Europa, maar wel iets ten zuiden van het Brusselse Centraal Station: in de Bozar (of het Paleis voor Schone Kunsten) om precies te zijn. De affiche van de tweede Balkan Trafik editie herbergde een royale hoeveelheid acts uit alle uithoeken van de Balkan, waarvan het merendeel eerlijk gezegd geen belletje deed rinkelen, maar desalniettemin voer is voor de lichtjes avontuurlijk aangelegde wereldmuziek-omnivoor (waartoe we onszelf graag bijrekenen). De niet-reguliere Bozar bezoeker durfde wel eens zijn oriëntatie kwijtspelen in de wirwar van zalen, hallen, gangen en ateliers, maar gelukkig vonden we afgelopen zaterdag tijdig de weg naar de beste plekjes op de Balkan Trafik concerten. Wat er daar op onze oren en ogen afkwam, willen we jullie allerminst onthouden.

Orchestre International de Vetex (Balkan Trafik 2008)Orchestre International de Vetex (Balkan Trafik 2008)Orchestre International de Vetex (Balkan Trafik 2008)
Ivo Papasov (Balkan Trafik 2008)Ivo Papasov (Balkan Trafik 2008)Ivo Papasov (Balkan Trafik 2008)
Een circus-expert kan ik mezelf moeilijk noemen, wat niet wegneemt dat het spektakel van Balkan Zirkus.eu (met artiesten uit Hongarije, Roemenië, Slovenië, Albanië en België) mijn kinderhart moeiteloos kon bekoren. Tijd voor de muzikale opener van de dag en meteen één van de hoogtepunten van de dag: Orchestre International du Vetex. Het podium in de Hortahall zakte lichtjes door door de hoeveelheid koper die de West-Vlaamse, Waalse en Franse leden van Vetex de planken op sleurden. Hun catchy hutsepot van fanfare, ska en mestizo smaakte naar meer: pretentieloos, licht ont­vlambaar en het bougeerde gelijk zot. Dat laatste had het kleurrijke publiek duidelijk begrepen en was dan ook niet echt opgetogen toen Vetex na een set van één uurtje (om organisatorische redenen) niet meer mocht bissen. Jammer, maar daardoor kon ik een prima zeteltje bemachtigen op de eerste rij van Zaal M, waar de Bulgaarse klarinettist Ivo Papasov en zijn Wedding band van wal stak. Het feest-sfeertje van de Hortahall moest plaats maken voor enige sérieux. Papasov balanceert op de dunne lijn tussen huppelende bruiloftsmuziek en jazz, al bleek dat laatste naar mate het concert vorderde toch meer door te wegen. Hoewel ik hoegenaamd niet vies ben van een stevige streep jazz, kon Papsov mij niet echt overtuigen.

Parno Graszt (Balkan Trafik 2008)Parno Graszt (Balkan Trafik 2008)Parno Graszt (Balkan Trafik 2008)
Tirana ↔ Brussels (Balkan Trafik 2008)Tirana ↔ Brussels (Balkan Trafik 2008)Tirana ↔ Brussels (Balkan Trafik 2008)
De concerten volgden elkaar snel op en een weinig later stond ik terug in de Hortahall voor een portie Hongaarse zigeuner-roots van Parno Graszt. Geen blazers deze keer, wel gitaren, een tamboura, water bidons als percussie-instrument en een swingende contrabas die de ruggegraat vormde van hun aan­stekelijke deuntjes. Zowel de bezetting als hun sound deed aan Cubaanse son denken — oordeel gerust zelf. De uitnodigende leemte vooraan het podium werd dan ook snel gevuld met geplande (en niet geplande) danslustigen. Een ontdekking, deze Hongaren. In de Henry le Bœuf-zaal kregen we de première van het Tirana ↔ Brussels project voorgeschoteld. De Albanese accordeonist Gjovalin Nonaj kreeg van 1001 Valises carte blanche om de culturele diversiteit van Albanië te etaleren en deed dat met glans — én met behulp van niet minder dan 40 muzikanten en dansers. Het werd dus een continu aan- en aftreden van muzikanten, vocalisten en dansers met daarachter levensgrote visuals uit de oude doos. Niet alles in zijn wervelende show was even hapklaar, maar het werd met een aandoenlijke fierheid & enthousiasme gebracht die het publiek (mij incluis) moeiteloos inpakte.

Original Antwerp Gypsy Ska Orkestra Seven (Balkan Trafik 2008)Original Antwerp Gypsy Ska Orkestra Seven (Balkan Trafik 2008)Original Antwerp Gypsy Ska Orkestra Seven (Balkan Trafik 2008)
De live en studio reputatie van het Antwerp Gypsy Ska Orkestra is ons niet onbekend, maar blijkbaar is AGSO is een open band waar muzikanten komen en gaan. Op Balkan Trafik kregen we de Original Antwerp Gypsy Ska Orkestra Seven voor de kiezen, die daar hun beproefde zigeuner-ska recept met succes aan de man brachten. De koper- en houtblazers stonden terug centraal en Bregovic's composities uit de film Time of the Gypsies waren niet ver weg. Een klepper van een afsluiter. Voor mij althans, want de Sloveense electro-pop van Melodrom en hekkensluiter DJ Gaetano Fabri moest ik noodgedwongen aan mij laten voorbij gaan. Een geestes­verruimende ervaring, die Balkan Trafik, die eens te meer bewijst dat de Balkan hotter is dan ooit.

reacties


Original Antwerp Gypsy Ska Orkestra Seven is geen onderdeel van de idd stevige reputatie van AGSO. Wel een spinoff, en een zeer onsympatieke!

masar en seven zijn straatmuzikanten die werden gevraagd om mee te spelen in AGSO. Omdat masar na een tijd chef wilde worden omdat hij geen genoegen had met een eerlijke verdeling van de inkomsten, heeft hij gedreigd de groep te verlaten met zijn zoon. Toen duidelijk werd dat op zo’n manipulatie niet ingegaan werd, is er nu als wraak deze ‘original’ AGSO.

Behalve dat ze wel degelijk original gipsies zijn is al de rest een leugen. Deze heren vonden ska oninteressante muziek toen ze nog bij AGSO speelden maar hopen nu, totaal zonder succes, de reputatie en succes van de echte AGSO te stelen, en dit door simpelweg hun naam te gebruiken!!!
dit tart alle verbeelding en ik raad AGSO dan ook aan om alle concertzalen etc die deze band op hun affiche zetten, aan te klagen.

Dit enkel omdat masar en seven zelf illegaal zijn en hierdoor onaantastbaar via het gerecht.
Seven en zijn vader hebben het niet nodig om een concept en naam van iemand anders te stelen, zij zijn duidelijk in staat om zelf iets ineen te steken. Waarom ze dit volhouden is een raadsel…
gerard | 1 april 2008
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
bedankt voor deze rechtzetting, gerard. ik zat al een tijdje te puzzelen wat nu juist het verband is tussen "Antwerp Gypsy Ska Orkestra" en "Original Antwerp Gypsy Ska Orkestra Seven".
pieter | 1 april 2008
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?