Malick Pathé Sow - Maayo Men

Malick Pathé Sow / Maayo MenMuziekpublique kennen we als de organisatoren van de betere Afrikaanse concerten in de Molière in hartje Matonge (Brussel) waar smaak­makers als Dobet Gnahoré, Aly Keita, Rajery en Bembeya Jazz niet on­opgemerkt de revue passeerden. Naast Afrikaans talent op de planken zetten, lokt Muziekpublique nu ook muzikanten de studio in en met de release Maayo Men van Malick Pathé Sow zag het prille Muziekpublique-label het levenslicht. De CD-voorstelling in de Molière van vorige zaterdag moesten we helaas aan onze neus laten voorbij gaan — het lijkt er trouwens sterk op dat we iets gemist hebben — dus nemen we met veel plezier de langspeler eens onder de loep.

Dat de Senegalees Malick Pathé Sow uitgerekend bij Muziekpublique een plaat uitbrengt is niet zo onlogisch gezien de man sinds 1995 in onze hoofdstad woont en er geregeld lessen gitaar en hoddu (de Senegalese variant van de ngoni) geeft. Malick verdiende zijn muzikale strepen aan de zijde van landgenoot en superster Baaba Maal. Met Maayo Men keert hij (net als Baaba Maal trouwens met zijn On The Road bootleg) terug naar zijn roots: de traditionele Peuhl-muziek. Een akoestisch en ingetogen album dus die desert blues liefhebbers ongetwijfeld zal kunnen bekoren. Ondanks het feit dat het album in eigen land is opgenomen proef je het woestijnzand vanaf de eerste track. Jeeri Bona wordt voort getrokken door een klagende en bij wijlen snijdende nianiooru (een éénsnarige Afrikaanse viool) dat samen met het fris getokkel van Malick een onvervalst desert blues nummer oplevert in de stijl van de Farka Touré clan. Hoewel het leeuwen­aandeel van de songs op Maayo Men (wat trouwens zoveel als "onze rivier" betekent) voorzien zijn van een rustig kabbelend ritme, bespeuren we tot onze vreugde ook enkele mbalax sporen. De sabar-percussie in Abdou Aziz Daabax is onmiskenbaar ontleend aan de mbalax — de meest opzwepende muziekstijl in Senegal — en wordt paradoxaal in een ingetogen nummer ingepast wat voor een heerlijke spanning zorgt. Windu Massa is, met zijn uitgesproken levenslustig tempo, nog zo'n persoonlijke favoriet. Alweer een plaatje dat we graag in onze immer groeiende desert blues collectie zien staan. Op naar de volgende release op het kersverse Muziekpublique-label!

Update: Malick Pathé Sow stelt Maayo Men nogmaals voor op 6 februari 2008 in N9 (Eeklo)

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Een schitterende muzikale avond ! Visueel zeer aantrekkelijk gebracht . Muzikaal kunstig afgewerkt.
Ook de dans mocht voor mij nog meer aan zijn trekken komen.
Kortom : Echt van genoten !!!
De cd meegenomen naar huis om nog lang na te mijmeren….........
Zwaenepoel Gerolf | 22 november 2008
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
bedankt voor de aankondiging van het concert van Malick P. Sow & groep in N9, Eeklo, maar de datum is fout. Correct is vrijdag 6 februari 2009 om 21 u. Kondigen we hierbij ook al het concert van Blick Bassy (+ band) uit Kameroen aan op vrijdag 20 maart. Is tevens zijn Belgische (pracht-)cd-release van ‘Léman’, te verschijnen bij World Connection.
jan de boever (website) | 23 december 2008
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
onze excuses, jan. het euvel is ondertussen al rechtgezet. zoals steeds vind je het volledig overzicht in onze concert-agenda
pieter | 23 december 2008
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?