Sfinks Mixed 2009 - Oumou schittert op zondag

Afrisinia (Sfinks Mixed 2009)Sfinks Mixed 2009De zwoele festivalzon samen met een kleurrijke multi­disciplinaire line-up lokte ook op zondag weer heel wat kijk-, hoor- en proeflustigen naar het Boechoutse Molenveld, dat drie dagen trouw dienst deed als het epi­centrum van het wereld­muziek­gebeuren. In totaal kreeg Sfinks Mixed dit jaar niet minder dan 30.000 bezoekers over de spreek­woordelijke vloer. Geen geringe prestatie voor een festival dat bewust niet mikt op grote namen of publieks­trekkers. Als avon­tuur­lijk aangelegde muzikale omnivoren lieten we ons met plezier op de derde festival­dag meevoeren op de keuze van de Sfinks programmatoren.

Eta Carinae (Sfinks Mixed 2009)Eta Carinae (Sfinks Mixed 2009)Afrisinia (Sfinks Mixed 2009)
Afrisinia (Sfinks Mixed 2009)Kasba (Sfinks Mixed 2009)Kasba (Sfinks Mixed 2009)
Eta Carinae opende de concert­tent met "Rock do Brasil". De drie heren beschikten inderdaad over een aardige portie rock in hun sound, helaas ten nadele van het aandeel Braziliaanse roots. Niet meesterlijk boeiend dus, behalve de songs met een funky insteek en hun Mas que nada cover. Op zondag maakten we ook wat tijd vrij voor een stukje circus en dat bleek allerminst een slecht idee te zijn. De Ethiopische kerels en deernes van Afrisinia namen een loopje met de zwaar­te­kracht en de menselijke anatomie en dat leverde knappe stukjes spektakel op. Dat niet alles feilloos lukte, daar had niemand erg in want het zorgde voor een intensere spanning. Even later werden we terug naar de concert­tent gelokt voor een streepje raï uit de lage landen. Hoewel we Kasba op plaat niet direct wereldschokkend bevonden, swingde hun set op Sfinks behoorlijk en kon op veel respons rekenen. Hun lichtelijk voorgekauwde sound zal daar geen vreemde aan zijn, evenals hun enthousiasme en de medewerking van de dansgrage ladies van Afrisinia.

Boteca Eletro (Sfinks Mixed 2009)Natacha Atlas (Sfinks Mixed 2009)Natacha Atlas (Sfinks Mixed 2009)
Ghetto Flow (Sfinks Mixed 2009)Ghetto Flow (Sfinks Mixed 2009)Ghetto Flow (Sfinks Mixed 2009)
Ondertussen maakte de Braziliaanse DJ en producer Boteco Eletro het mooie weer in de Groove tent. Middels een trommeltje gaf 'm zijn uiterst dansbare hutsepot van electronica en tropicalia nog wat extra punch. Geestig. In de concert­tent wachtte een oude bekende diva ons op, al kon Natacha Atlas ons deze keer niet echt bekoren. Erg dynamisch kunnen we zittend concert niet noemen, zeker voor een madam met buik­dans­talenten. Voor de beter hip-shakes moesten we trouwens in de Groove tent zijn. Reggaeton hadden we op deze Sfinks editie nog niet gehad en het Dominicaanse Ghetto Flow is dan ook van vele dansbeat markten thuis. Naast reggaeton gooiden ze ook merengue, dancehall en hiphop in de strijd. Amuzant, al zouden wat live instrumenten voor een extra punch kunnen zorgen.

Oumou Sangaré (Sfinks Mixed 2009)Oumou Sangaré (Sfinks Mixed 2009)Oumou Sangaré (Sfinks Mixed 2009)
Oumou Sangaré (Sfinks Mixed 2009)Oumou Sangaré (Sfinks Mixed 2009)Peter Nalitch (Sfinks Mixed 2009)
Tijd voor de crème de la crème uit Mali. We zagen de charmante Oumou Sangaré vorige maand nog op Festival Mundial en ook op Sfinks ging ze met de titel "strafste concert van het festival" lopen. Aanste­ke­lijk swingend, beklijvend, funky en met evenveel goesting als overtuiging gebracht. Een fenomenale madam waar we maar niet genoeg van krijgen. Met lede ogen moesten we dan ook aanzien dat de nachte­gaal uit Was­sou­lou slechts een uurtje tijd kreeg, terwijl de uit de hand gelopen Russische grap Peter Nalitch meer dan dubbel zoveel stagetime toebedeeld kreeg. Dankzij deze clip is de man ontpopt tot een ware hype in zijn thuisland en die gekte is ondertussen ook overgewaaid naar het westen. Maar zijn lichtvoetige smartlappen overgoten met een soort tristesse leken ons lichtelijk misplaatst als Sfinks afsluiter. Nu was het sowieso een haast onmogelijke opdracht om ons na Oumou Sangaré nog van onze sokken te blazen.

Sfinks Mixed 2009 coverage op tropicalidad.be | vrijdag | zaterdag | zondag | video

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Correct verslag, pieter. Peter Nalitch was echt nog te licht om als afsluiter te fungeren… Spijtig. Ik weet niet of ik het mag zeggen, maar Oumou Sangaré stond op Afro-Latino met nog meer drive dan op Sfinks. Heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat haar optreden in Bree haar eerste concert was van de toer. Dat brengt vaak wat meer pit bij toppers… Op Sfinks heb ik ook genoten van Hanggai, Cimarron en Batida (zaterdag) en Kasba en Kiran (zondag).
Kristof | 28 juli 2009
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Mooi verslag, ook ik vond Oumou in Bree toch nog beter en Natacha was voor mij super. Peter Nalitch viel best mee, maar als afsluiter,...inderdaad. Andere topper was voor mij zeker Kiran!
Zie op mijn blog voor verslagen
Karla De Greeve (website) | 29 juli 2009
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?