Afel Bocoum & Alkibar - Tabital Pulaaku

Afel Bocoum / Tabital PulaakuDat Ali Farka Touré, de oom van Afel Bocoum én peetvader van de desert blues te vroeg het tijdelijke tegen het eeuwige geruild heeft is duidelijk. Gelukkig leeft zijn muziek verder in zijn zoon Vieux Farka Touré, hoewel Ali eigenlijk zijn neef (en bandlid) Afel Bocoum als muzikale erfgenaam had aan­ge­duid. Daar waar Vieux modernere elementen en instrumenten vermengt met de blues-traditie uit de stoffige straten van Niafunké (Mali), bewandelt Afel een authentieker pad. Niet­tegen­staande zal Afel Bocoum bij het ruime publiek beter bekend zijn met Mali Music, een samen­wer­kings­project met Damon Albarn, frontman van Blur én bezieler van Africa Express.

Net als Niger, zijn vorig album bij Contre Jour is Tabital Pulaaku een klassieke desert blues plaat geworden, waarbij je al snel het warme woestijnzand proeft. Afel's rustgevend, kabbelend gitaarwerk staat in vele nummers in schril contrast met de knarsende, éénsnarige njarka (waar ongetwijfeld wat zand is tussen geraakt) en zorgt zo voor de spankracht die de blues uit de Sahara typeert. Om zoveel mogelijk land­genoten te bereiken vertolkt Afel zijn sociaal bewogen boodschap in het Tamasheq, Sonrai, Peul en Bambara. Die verscheidenheid aan talen is er muzikaal gezien wat minder, al steekt Diadie er wat mij betreft bovenuit. Oordeel gerust zelf middels de voorproefjes op mondomix en radio6.nl.

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Nog een tip in dit genre is de nieuwe cd van Samba Touré ‘Songhai blues: hommage to Ali Farka Touré’ (Riverboat). Deze zanger/gitarist speelde een tijdje mee in de groep van Ali Farka Touré. Recensie gezien in de laatste Songlines.
Karla (website) | 25 oktober 2009
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
inderdaad, die plaat had ik ook al zien passeren en klinkt veelbelovend. de cover van Ali’s Goye Kur door Samba Touré springt er alvast uit… heerlijk nummer! hopelijk krijgen we binnenkort de hele CD te horen.
pieter | 25 oktober 2009
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?