De 10 strafste concerten van 2009

Lijstjestijd! Net zoals vorig jaar hebben we in 2009 weer talloze wereld­muziek concerten & festivals achter de kiezen en maken we de staat op van het afgelopen frontstage jaar. Het blijft ons verbazen dat ons kleine land zo'n immens en divers wereldmuziek aanbod herbergt. Het was aldus behoorlijk verscheurend om de 10 concerten die mij het meest bijbleven in 2009 in een lijstje te gieten.

01
Oumou Sangaré
Festival Mundial
Sfinks Mixed
video
Oumou Sangaré (Festival Mundial 2009) Met haar nieuwe plaat is Oumou Sangaré helemaal terug en zowel op Festival Mundial als op Sfinks Mixed zette de Malinese diva een beklijvende set neer waar alles verbluffend harmonieus in de plooi viel.
02
Staff Benda Bilili
Zuiderpershuis
verslag
Staff Benda Bilili (Zuiderpershuis) De recentelijk ontdekte "handicapés" uit Kinshasa vallen overal in de prijzen — en terecht. Ondanks hun schijn­baar statische toestand swingt Staff Benda Bilili behoorlijk de pan uit, met de zelfverzekerd­heid van een band met járen podiumervaring.
03
Skatalites
Couleur Café
verslag
Skatalites (Couleur Café) Dé legendarische skank-ers: The Skatalites. Ontstaan in 1964, her­enigd in 1983, opnieuw uitgevonden in 1999 en nog steeds springlevend in 2009: authentieke, oerdege­lijke ska mét de glimlach.
04
Alborosie
Festival Mundial
verslag
Alborosie (Festival Mundial) Een verademing in het veelal opgepompte dancehall-wereldje. De Siciliaan Alborosie weet een verruk­kelijke sound te fabriceren die ergens het midden houdt tussen roots reggae en dancehall.
05
Buraka Som Sistema
Het Depot
verslag
Buraka Som Sistema (Het Depot) Het meest stomende feestje in Het Depot ooit. Buraka Som Sistema bewees dat ze met hun electro-kuduro eender welke festival­tent of concert­zaal met de neus in de vingers in de fik kunnen steken. Een feest voor alle zintuigen.
06
Groundation
Couleur Café
verslag
Groundation (Couleur Café) Een buitenbeentje in reggae-land. Het Californische Groundation sloot Couleur Café af met een ijzersterke en meesterlijk bezielde set.
07
Mdungu
Cameleon festival winter-editie
verslag
Mdungu (Cameleon festival winter-editie 2009) Mdungu, de meest Afrikaanse band van onze noorderburen, klonk op Cameleon verbazend authentiek en zette zonder verpinken sterke afrobeat, mbalax en afro-cuban nummers neer.
08
Figli di Madre Ignota
Festival Mundial
verslag
Figli di Madre Ignota (Festival Mundial 2009) Zonder pretentie en met des te meer goesting serveerde het Italiaanse Figli di Madre Ignota hun eigen­zinnige mélange van balkan brass, ska en rockabilly op Festival Mundial. Een nieuwe wind in het balkan landschap.
09
Nèg' Marrons
Couleur Café
verslag
Nèg' Marrons (Couleur Café 2009) Vier jaar geleden ontdekt op Couleur Café en ook dit jaar ging het dak van de Univers tent — op een onchristelijk vroeg uur — er van af. Hun met reggae geïnjecteerde hiphop brachten ze met de nodige cool en deden het zweet in het rond gutsen, zowel op als voor het podium.
10
Bonsa & Le Zekura Band
Festival Mundial
verslag
Bonsa & Le Zekura Band (Festival Mundial 2009) Last but not least: de illustere onbekende Bonsa & Le Zekura Band uit Burkina Faso zette op Festival Mundial een verhitte set neer waarvan we de laatste nummers nog net konden meepikken. Verrassingen zitten in een klein hoekje.

Tot zover mijn mening. Maar laat dat u vooral niet afschrikken om ons te vertellen welke wereld­muziek-concerten u van uw sokken heeft geblazen in 2009. We zijn benieuwd!

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?