David Bovée - S.W.A.N.

David Bovée - S.W.A.N.Gitarist, zanger, Think of One aanvoerder en muzikaal omnivoor David Bovée kijkt niet op een muzikaal experiment meer of minder. Een kleine twee jaar geleden verscheen zijn jongste project S.W.A.N. op onze radar en we zagen wel brood in die "Electrosoucous à la Belge". En jawel, op Mundial Night speelde David en zijn kompanen een memorabele set bijeen en op de jongste Couleur Café verdiendende hun swingende set wat ons betreft een groter podium. Het lang­verwachte debuut­album ligt ondertussen in de rekken van de virtuele platenboer en die willen met veel plezier voor u proefdraaien.

Ietwat tot onze verbazing is S.W.A.N. de titel van het album geworden en niet de groepsnaam — waar het acroniem voor staat, daar hebben we trouwens nog steeds het raden naar. Slechts een kniesoor die daar op let want het zijn de Congolese gitaar­riedeltjes, het soukous ritme, de koude synths en de zwoele Braziliaanse vocalen waar we naar op zoek zijn. Een betere leverancier van een soukous onderstel als drummer Alonzo Nzau (die zijn strepen verdiend heeft aan de zijde van o.a. Tabu Ley Rochereau, Papa Wemba en Zaiko Langa Langa) had David zich niet kunnen wensen — temeer Alonzo ook van de partij was bij het een­malige, edoch memorabele King Sasha project van Think of One in 2007. Nog zo'n overblijfsel van die in soepmuziek gespecialiseerde muziekmakerij is de Braziliaanse Alê Oliveira, die samen met Alonzo en David Bové de ruggengraat vormt van S.W.A.N. Althans live.

Op het album zijn nog twee andere drummers te horen, zo'n twee dozijn muzikanten en naast Alê nog een batterij zangeressen. Geen wonder dus dat we van onze zoektocht naar de live S.W.A.N. sound van een kale reis teruggekeerd zijn. Niet toevallig kunnen de tracks met een uitgesproken soukous onderstel zoals Human Brains are Wonderfull, Rock del Sol en vooral Amour Sabotage ons het meest bekoren. Bij nummers als het zwaar elektronische Escapisme, het dEUS-achtige Chome Jesus of het poppy Slow Songs zijn we de link wat kwijt naar wat we eerder live gezien hebben. Misschien geraakt David Bovée met een dergelijke plaat beter aan de bak bij het main­stream publiek, maar als doorgewinterde lief­hebbers van tropische muziek­jes hadden we liever de Congolese en Braziliaanse invloeden op de voorgrond gezien — wat ongetwijfeld on stage nog steeds het geval is. Dat kun je trouwens op 19 mei nagaan in de Brusselse Anciènne Belgique, waar ze het podium delen met de Internationals.

Zelf even proefdraaien? Beluister S.W.A.N. op spotify.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?