Sfinks Mixed 2014 - donderdag

Sfinks Mixed 2014Wanneer wij in de concerttent arriveren wordt er op het podium nog druk gesoundcheckt door Palenke Soultribe. De band uit Los Angeles begint eraan met enkele baslijnen aangevuld met Afro-Colombiaanse ritmes en melodieën uit hun laatste album Mar. Tegelijk loopt op een groot scherm achteraan op het podium een videoprojectie die het auditieve verhaal van Palenke Soultribe ook een visueel kantje moet geven. Vanwege het clubachtige karakter van hun muziek hadden wij deze band eigenlijk liever op een wat later uur geprogrammeerd gezien.

Palenke Soultribe (Sfinks Mixed 2014) — © Jan DirkxPalenke Soultribe (Sfinks Mixed 2014) — © Jan Dirkx
Palenke Soultribe (Sfinks Mixed 2014) — © Jan DirkxJambinai (Sfinks Mixed 2014) — © Jan Dirkx
Jambinai (Sfinks Mixed 2014) — © Jan DirkxJambinai (Sfinks Mixed 2014) — © Jan Dirkx
Orquesta Aragón (Sfinks Mixed 2014) — © Jan DirkxOrquesta Aragón (Sfinks Mixed 2014) — © Jan Dirkx
Orquesta Aragón (Sfinks Mixed 2014) — © Jan DirkxOrquesta Aragón (Sfinks Mixed 2014) — © Jan Dirkx
(foto's © Jan Dirkx — www.jandirkx.be)
Sfinks Mixed is nu voor het tweede jaar op rij volledig gratis en dus kon uw dienaar zich volledig laten gaan wat het versterken van de innerlijke mens betreft; loempia's, köfte, pita… het ging er allemaal met evenveel gemak in. Met vier dagen festival voor de boeg, moet een mens nu eenmaal zijn energieniveau op peil houden.

Maar terug naar de muziek, want daarvoor kwamen we tenslotte. In de concerttent is ondertussen het Zuid-Koreaanse Jambinai aan zijn set begonnen. De band brengt een mix van metal en punk met traditionele Koreaanse muziek en gebruikt daarbij een reeks typisch Koreaanse instrumenten als de haegeum (traditionele tweesnarige viool), de piri (een dubbelriet aerofoon) of de geomungo (zessnarige citer), aangevuld met drums en elektrische gitaar. Hun wat sjamanistische sound deed mij het ene moment terugdenken aan de psychedelische periode van Pink Floyd, maar klonk enkele seconden later alweer veeleer als iets van Metallica.

Na nog wat rondgestruind te hebben op de markt van het festival, als vanouds volgestouwd met alle soorten exotica die een mens zich maar kan inbeelden, begeef ik me nog één keer terug naar de concerttent voor het optreden van Orquesta Aragón, een Cubaans monument dat al meegaat sinds 1948 en tegenwoordig geleid wordt door Rafael Lay Bravo.

Latijns-Amerikaanse klanken blijven het goed doen en dus is de tent stevig volgelopen. Het enthousiaste publiek geeft de band na elk nummer een daverende ovatie. Verdiend, want de muzikanten van Orquesta Aragon spelen de vaak complexe Cubaanse ritmes alsof het niets is. Ja deze band is een Cubaanse legende, maar het is zeker geen museumstuk; iets wat ze nogmaals bewijzen door met hun œuvre, dat ondertussen zes decennia overspant, de concerttent in vuur en vlam te zetten. Het is trouwens deze band die de wereld liet kennismaken met de chachacha dankzij hun wereldhit Besame Mucho.

Sfinks Mixed 2014 op tropicalidad.be | verslag donderdag | verslag zaterdag | verslag zondag

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?