Orchestra Baobab @ Het Depot

Orchestra Baobab (Het Depot)Het DepotMet een term als "legendarisch" zijn we niet bepaald kwistig, maar voor dit muzikaal instituut uit Senegal is het weldegelijk op zijn plaats. In de jaren '70 maakte Orchestra Baobab furore in eigen land, maar hield het na 12 jaar voor bekeken. In 2001 herrees de band uit hun as nadat World Ciruit Pirate's Choice (hun laatste album uit 1982) uitbracht in Europa. Twee nieuwe albums en een rij internationale concerten later werd het terug stil rond het orkest. Tot dit jaar dus, met de release van Tribute To Ndiouga Dieng, een eerbetoon aan hun overleden zanger. En als de bijbehorende Europese tour ook in het Leuvense Depot halt houdt, dan hoeven we geen twee maal na te denken.

Orchestra Baobab (Het Depot)Orchestra Baobab (Het Depot)
Orchestra Baobab (Het Depot)Orchestra Baobab (Het Depot)
Orchestra Baobab (Het Depot)Orchestra Baobab (Het Depot)
In 2008 in Gent zagen we Orchestra Baobab nog in hun (zo goed als) originele bezetting. Negen jaar later moeten we vrede nemen met een iets minder authentieke line-up. Ondanks de verschuivingen in de band en de gezegende leeftijd van enkele leden, hoeft deze band niet warm te lopen. Hun typische geluid maakte zich snel meester van de zaal: het kabbelende ritme geruggensteund door Latin timbales en conga's, het warme getokkel op de Gibson Les Paul en de kora, de zwoele blazerssectie en de aanstekelijke vocalen. Orchestra Baobab weet als geen ander West-Afrikaanse en Cubaanse muziektradities te versmelten, en het talrijk opgekomen Leuvense publiek wist dat ten zeerste te appreciëren.

Hoewel de nieuwe gitarist en zanger verdienstelijke prestaties neerzetten, konden we ons toch niet van de mening ontdoen dat er zonder het sterke stemmenduo van weleer een stukje van de magie ontbrak. Niet dat dat de feestvreugde kon drukken, want samen met het publiek heupwiegden we door een heerlijke set, met toppers als Bul Ma Miin, On Verra Ça, Hommage a Tonton Ferrer en Woulinewa. Na een relatief korte set van anderhalf uur liet Orchestra Baobab met slechts één bisnummer het publiek wat op hun honger zitten.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?