Omar Sosa & Seckou Keita - Suba

Omar Sos & Seckou KeitaOp het uit 2017 daterende Transparent Water, zorgden de Cubaanse pianist Omar Sosa en de Senegalese kora-virtuoos Seckou Keita al een eerste keer voor een heerlijke symbiose tussen beide instrumenten en dat schreeuwde natuurlijk om een vervolg. Suba betekent zonsopgang in het Mandinka, de moedertaal van Seckou, en is zijn favoriete moment van de dag: "Even if you're facing certain difficulties, you reset your brain back to normal. You see the sunrise as a new day, a new peace, a new something, good or bad - an exciting something. That was also the feeling I had when I was writing with Omar.". Het album werd opgenomen tijdens de globale COVID-19 lockdown, en voor Omar staat 'Suba' dan ook vooral symbool voor hoop: "In this moment we're living, when everything's falling apart little by little, the one thing we have inside ourselves is a divine connection with our inner voice, with our spirit and light and with our ancestors. We try to give hope through music and tell people that we can be together.".

Muzikaal liet het duo zich daarbij deze keer leiden door twee kernprincipes: enerzijds less is more, of minimalismo zoals Omar het liever omschrijft, en anderzijds liever dan clashende ego's de muziek het hoge woord laten voeren. Ook deze keer is de Venezolaanse percussionist Gustavo Ovalles weer van de partij en werd het duo verder bijgestaan door Jaques Morelenbaum op cello, Dramane Dembélé op fluit (Rei's Ray) en Steve Argüelles op sequencing, effecten en percussie.

Met opener Kharit, Wolof voor "vriend", bezegelt het duo hun vriendschap. Allah Leno is dan weer gebaseerd op een Mandinka spreekwoord dat stelt dat een reiziger die vertrekt weet dat hij weggaat, maar niet kan weten wanneer of hoe hij zal terugkeren. Seckou zingt in het nummer: "In het geval je me niet meer weerziet, weet dan dat het God's wil was, maar keer ik toch terug, dan is dat ook aan God te danken!". Met de titel van Korason haalden Sosa en Keita een leuke woordspeling uit, want de naam bundelt niet alleen de woorden kora en son, maar klinkt ook als het Spaanse "corazon" wat dan weer hart betekent. Ook het water uit Transparent Water is op Suba nooit veraf, zoals in Voices On The Sea bijvoorbeeld, waarin zowel verwezen wordt naar de talrijke slaven die het leven lieten tijdens de trans-Atlantische overtochten op de slavenschepen, als naar het lot van de vele migranten die nog dagelijks in gammele bootjes Europa proberen te bereiken maar daar vaak nooit in slagen, of Floating Boat, waarvoor het duo zich liet inspireren door het zicht vanuit Omar's keukenraam op Menorca, waarbij ze talrijke bootjes voor anker zagen liggen. Ook voor Seckou en Omar ging de hele COVID-19 pandemie natuurlijk niet ongemerkt voorbij, en Seckou verwerkte zijn gevoelens bij de hele lockdown-periode en de impact daarvan op ons dagelijkse leven in 2020 Visions: "It became so mixed together, every day the same. But we're only human, we have to adapt. We have to dance through it! The world is jazzy at the moment, so in this song I'm just following suit!". Persoonlijk wordt het dan weer met Rei's Ray, een ode van Omar Sosa aan zijn goed vriend en collega, de onlangs overleden Cubaanse fluitist Reinaldo Perez Cruz, waarbij het fluitgedeelte hier werd ingevuld door Dramana Dembélé (een zeer emotioneel moment voor Sosa tijdens de opnamesessies in Parijs).

De tracklist van Suba bevat voornamelijk vrij meditatieve of evocatieve naar klassieke muziek of jazz nijgende composities, maar voor wie toch op zoek is naar een iets meer dansbaar nummer, zijn er altijd nog Gniri Balma, niet toevallig Balanta (de taal van de gelijknamige bevolkingsgroep die verspreid leeft over Guinea-Bissau, Guinea, Senegal en Gambia) voor dans, of Maam, waarin Seckou zijn grootmoeder ten dans vraagt (het nummer is een knipoog naar het gouden tijdperk toen bands als Orchestra Baobab in Senegal ten dans speelden, maar tegelijk een oproep aan de jeugd om ouderen steeds het respect te betonen dat ze verdienen). Perfect vervolg op Transparent Water waarmee het Afro-Cubaanse duo nogmaals bewijst elkaar naadloos aan te voelen en aan te vullen!www.omarsosa.com | www.seckoukeita.com | www.bendigedig.org

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?