Mukambo presents Global Afrobeat Movement Vol. 2

Global Afrobeat Movement Vol. 2Ook dit afgelopen jaar bracht de evolutie van de COVID-19 pandemie nog weinig soelaas voor DJ Mukambo en bij gebrek aan afrobeatfeestjes, -concerten en Felabrations, stortte hij zich dan maar op een tweede volume van Global Afrobeat Movement. Met 2021 in het achterhoofd telt de tracklist deze keer maar liefst 21 nummers, garant voor een wervelende muzikale wereldreis door het universum van de afrobeat!

Opener My Teacher Taught Me Nonsense van de Zuid-Afrikaan Mzikkaze wa Africa aka. Mzee (oprichter van Bomba Africa) en de Nigeriaanse Femi Koya is meteen raak. Dezelfde Femi Koya houdt het vuur ook nog brandende tijdens het daaropvolgende Babalawo. We trekken naar Kameroen met een omwegje via Frankrijk, waar de Kameroense acteur Emil Abossolo Mbo ondertussen al zowat twintig jaar woont, voor de heerlijke spoken word van I Come From People, een ode aan het moedercontinent en haar bewoners.

Terug naar Nigeria voor het iets soulvollere Chop Your Moni Go van Okwei Odilli, zowel bekend van haar solowerk als projecten met de Nigeriaanse band Ayetoro en haar samenwerking met de Brazilianen van IFA. Yaaba Funk uit Brixton in Zuid-Londen timmert al aan de weg sinds 2006 met een mix van highlife, James Brown grooves, Sun Ra-jazz en P-funk. Het jazzy Nyash! E Go Bite You'dateert ondertussen alweer uit 2010 en komt uit hun toenmalige Afrobeast album. The Mabon Dawud Republic speelt een pioniersrol als allereerste afrobeatband in Hongarije en werkte voor Na Lie samen met de Nigeriaanse veteraan Dele Sosimi.

Tijd om de oceaan over te steken, want uit Cordoba in Argentinië vinden we Afro Iná, dat afrobeat mixt met invloeden uit Latijns-Amerikaanse ritmes en funk. Het qua titel weinig aan de verbeelding over latende Que Se Vaya El Presidente deed ondergetekende vooral terugdenken aan de sound van het Mexicaanse Maldita Vecindad. In Venezuela vinden we dan weer Raul Monsalve y Los Forajidos, die samen met Betsayada Machado zorgden voor Mosquito, en uit Urugay krijgen we tenslotte nog Tabó Afrobeat met Mandril.

Terug naar Europa, waar we achtereenvolgens getrakteerd worden op My Own Drum van de Franse afrobeat-brassband Jumbo System, en een dubmix van de ons eerder dit jaar ontvallen reggaelegende Lee 'Scratch' Perry van Game Changer, een nummer van de Zwitserse band The Anthronauts met de Zuid-Afrikaanse Nongoma Ndlovu op vocalen.

Het Réunionse Lindigo leerde we al kennen dankzij Soz Serye van Blakkayo, en de aanstekelijke maloya van Domoun is dan ook wat de vreemde eend in de tracklist van deze Global Afrobeat Movement Vol. 2. Eindigen doen we helemaal in Japan waar Stepak Takraw, een gezelschap met leden uit Kyoto, Osaka en Kobe hun eigen interpretatie aan het genre geven. Als uitsmijter krijgt u er tenslotte nog twee Fela Kuti-covers bovenop, de eerste, O.D.O.O., door de Baskische Mikel Unzurrunzaga Schmitz aka. DJ Makala en Water No Get Enemy door smallFall uit het Griekse Thessaloniki.

Voorlopig nog steeds geen afrobeat-feestjes, maar deze compilatie maakt toch al iets goed, waarvoor onze dank DJ Mukambo!

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?