King Ayisoba - Work Hard + This Is Zologo Beat

This Is Zologo BeatKing AyisobaOok de koning van de kologo, King Ayisoba, heeft af te rekenen gekregen met de gevolgen van de COVID-19 pandemie, en dus trok hij zich samen met lokale talenten als Ras Kukuu, Twinkle, Atamina, Bush Man, Shiallo en Awilo One terug in de vertrouwde Top Link studio van producer Francis Ayamga in Bongo op de grens tussen Ghana en Burkina Faso (ook te zien in de clip bij Bossi Labome). Maar ook Arnold de Boer aka. Zea, voormalig vocalist bij The Ex en labelbaas bij Makkum Records (het Nederlandse label dat geen onbelangrijke rol speelde in de internationale popularisering van het Ghanese kologo-genre), is opnieuw van de partij, waarbij hij instond voor de mastering en op twee tracks ook achter de microfoon en op gitaar te horen is. Het al uit 2017 daterende People Talk Too Much werd trouwens opgenomen in de Katzwijm Studio in Voorhout.

In de nummers op Work Hard, gebracht in het Frafra, Twi en Pidgin Engels, richt Ayisoba zich vooral tot zijn eigen gemeenschap. Zo waarschuwt hij in opener Good Things God Knows dat slechte leiders vroeg of laat bestraft zullen worden door God. Voor het al vermelde Bossi Labome, de eerste single van het album, werkte Ayisobo dan weer samen met het traditionele vrouwenensemble Sugri Hajia Zenabu Group en in het nummer klaagt hij de ongelijke behandeling van vrouwen in de lokale Frafra-gemeenschap aan en dan vooral wanneer het om overspel gaat. Het eveneens reeds aangehaald People Talk Too Much spreekt voor zichzelf, terwijl het in het energieke uptempo Adinooma dan weer over in conditie blijven en gezond eten gaat. Voor afsluiter Buri Malima, een nummer over het belang van traditionele culturen waarin de kologo onder andere wordt aangevuld met fluit en de eensnarige goje, werkte Ayisoba samen met het lokale blazersgezelschap Kuul Kanarise en de drumband Gulkanates (meestal enkel te horen op inhuldigingsfeesten voor lokale koningen en koninginnen).

King Ayisoba komt Work Hard live voorstellen in de Brusselse Cinema Nova op 10 juni!www.kingayisoba.net | www.glitterbeat.com | www.xmd.nl

Fancis Ayamga en Zea sloegen ook de handen in elkaar voor This Is Zologo Beat, een album waarmee ze ons willen warm maken voor wat alweer de volgende Ghanese muziekhype moet worden: zologo!

Letterlijk vertaald uit het Farefare of Frafra betekent zologo zoveel als "gek", en muzikaal gezien verschilt de stijl eigenlijk niet zoveel van de kologo, maar waar de gelijknamige luit in dat genre steeds de boventoon voert zijn het in de zologo voornamelijk Ayamga's elektronische Fruity Loops samples en Cubase beats.

Vocalen werden voorzien door jonge lokale artiesten als Sammy (de nog vrij traditioneel klinkende opener Tu Daana), Fadester (het hectische Guru Anuwuu), Prince Buju (het wat naar afrobeats neigende Life Is A Mission), Designer of Dondada (het repetitieve maar bezwerende Hosowo), die vaak heelder dagen rond Ayamga's Top Link studio doorbrengen in de hoop een nummer te mogen inzingen en zo door te breken. Of dat al dan niet zal gebeuren zal afhangen van deze This Is Zologo Beat en uw oordeel!www.makkumrecords.nl | www.xmd.nl

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?